Cannes kivár, egyelőre nem fújják le a filmfesztivált

  • narancs.hu
  • 2020. március 12.

Mikrofilm

A franciák bizakodnak.

A koronavírus terjedése miatt számos rendezvényt és fesztivál lefújtak nemcsak itthon, hanem szerte a világon: többek között annyi az idei South by Southwest filmes és médiafesztiválnak, és a világ egyik legnagyobb zenés dzsemboriját, az eredetileg áprilisra tervezett Coachellát is áttolták októberre. A filmes fesztiváldömpinget beröffentő Cannes-i filmfesztivál azonban jelen állás szerint továbbra is sínen van - számolt be erről a The Hollywood Reporter.

"Az ésszerűség keretein belül optimisták vagyunk, bízunk benne hogy a járvány március végén eléri csúcspontját, áprilisban pedig egy kicsit fellélegezhetünk" - nyilatkozta Pierre Lescure, a fesztivál igazgatója, majd azt is hozzátette: ha mégsem javulna a helyzet, készek lefújni az eseményt.

Franciaországban szerda esti tájékoztatás szerint 2281 fertőzöttet és 10 gócpontot tartanak nyilván - a francia kormány tegnap bejelentette, hogy kész az olasz forgatókönyvnek megfelelő intézkedés bevezetésére, hogy megállítsák a vírus terjedését. Olaszország után ez számít Európa második legfertőzöttebb országának. A március végére tervezett, cannes-i MIPTV nevű televíziós piaci eseményt már le is fújták, és ugyanígy járt a Series Media nevű tévés fesztivál, amit Lille-ben rendeztek volna meg.

Cannes-ban azonban egyelőre arra készülnek, a menetrendnek megfelelően április 16-án kihirdetik a jelöltek névsorát, a fesztivál pedig május 12-én elkezdődik. Pierre Lescure bevallotta, nincsenek biztosítva ha törölnék vagy elhalasztanák az eseményt, azonban elegendő forrással rendelkeznek, így akkor is folytatni tudják, ha idén elmarad a filmes seregszemle.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?