Doctor Strange-től és a Top Guntól várják a mozik a megváltást a nyári szezonban

Mikrofilm

A mozik ugyan kinyitottak, de a bevételi eredmények még nem érték el a koronavírus előtti szintet – pedig máris a nyakunkon a nyári szezon.

Két éve még ezernyi kérdőjellel a fejünkben elemezgettük, vajon végleg padlóra küldi-e a koronavírus-járvány Hollywoodot; majd az amerikai moziipar helyzetét számba véve tavaly ősszel már azon lamentáltunk, vajon örökre leáldozott-e a nyári blockbusterek kora, na meg hogy szükség van-e még a gigantikus költségvetésű popcornmozikra.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta már egészen más katasztrófán kell töprengenünk, a legközelebbi nukleáris apokalipszisig azonban a jelek szerint legalább a mozik nyitva tartanak: a világ valamennyi pontján, így Amerikában is lazítottak a korlátozásokon. Máskor ilyenkor a szakértők már egymásra licitálva igyekeztek megjósolni, milyen rekordok dőlnek meg és ki lesz a szezon legnagyobb játékosa; a járvány után azonban már a legnagyobb bemutatókat is legfeljebb óvatos várakozás övezi. Így indult el a moziban május 5-én a Marvel legújabb dobása, a Doctor Strange az őrület multiverzumában is, mely ha a végelszámolásnál valószínűleg nem is szárnyalja túl az ugyancsak multiverzumban utazó Pókember kalandjait, újfent bizonyította a képregénybirodalom nézővonzó erejét: a tengerentúlon 185 millió dolláros első hétvégés bevétellel indította a nyári moziszezont. Ennek ellenére a Disney a fentebb említettek miatt még mindig inkább pesszimista a további bevételi jóslatokkal kapcsolatban. A járvány valóban megváltoztatta a mozibajárási szokásokat, az azonban mindenképp biztató, hogy a film világszinten máris meghaladta a 450 millió dollárt. A Pókember: Nincs hazaút 260 millióval nyitott, ott azonban nemcsak egy legendás karakter, de annak három verziója is csalogatta a nézőket. A Doctor Strange-t érdemesebb összevetni az elmúlt időszak marveles bemutatóival: csaknem 100 millió dollárral múlta felül a Fekete özvegy, a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája és az Örökkévalók első hétvégi eredményeit

A Doctor Strange tehát eddig meglepően jól teljesít – a kérdés az, lesz-e aki felnő a Marvel hőse mellé. A COVID előtti időkben a május moziszempontból igazi jackpot hónapnak számított: 11 alkalomból 9-szer az ekkor bemutatott filmek összbevétele meghaladta az 1 milliárd dollárt; 2019-ben például 1,077 milliárdnál állt meg a számláló. Idén kevés esély van erre: a hónap eddigi eredményei a 2019-es év hasonló időszakának alig több mint 50 százalékát teszik ki. Hiába hirdetik a mozik nagy betűkkel hogy visszatértek, a nézők egyelőre nem özönlenek úgy, mint a COVID-ot megelőző időkben. A legoptimistább előrejelzések 800 milliós májusi összbevétellel számolnak, de a végeredmény minden bizonnyal közelebb lesz a 700-750 millióhoz. Ha így lesz, az a vírus előtti negyed évszázad legrosszabb eredményét hozza majd, vagyis azokat az időket, mikor a stúdiók egészen a május végi Memorial Day-ig vártak a legnagyobb címek bemutatásával.

A gyengébb eredmény persze nem kizárólag az otthon maradó nézőknek köszönhető: hiába nyitottak ugyanis újra a mozik, a stúdiók egyelőre továbbra is kevesebb filmet engednek vászonra. Míg 2019 májusában 16-ot mutattak be széleskörűen, azaz több mint 1500 vásznon, addig idén csak 6 ilyen mozi várható. A már emlegetett Doctor Strange-en kívül igazán kiugró eredmény csak a Topgun második részétől várható: a Maverick május 26-án mutatkozik be, az előzetes várakozások pedig máris az eget verdesik. Az első vélemények szerint a repülős kaland kivételesen jól sikerült, van aki tökéletesnek, más egyszerűen az 1986-os klasszikus méltó folytatásának nevezte. A szakértők 300 millió dollár körüli amerikai bevételt remélnek tőle, de mivel hónap végén debütál, ebből csak első eredményei, várhatón körülbelül 150 millió dolláros nyitóhétvégéje gyarapítja a májusi számokat. Ahhoz, hogy a fentebb jelzett optimista 800 milliós májusi összbevétel bejöjjön, Doctor Strange-nek és Tom Cruise-nak is felül kell múlnia önmagát, rajtuk kívül ugyanis aligha várható kiugró eredmény a többi bemutatótól: a Stephen King-regényen alapuló Tűzgyújtó (mely szimultán érkezik a Peacock nevű streamingplatformra is); a Downtown Abbey-mozi; Alex Garland Men című horrorja; illetve a Bob burgerfalodája című animációs sorozat moziváltozata érkezik még a hónapban.

És hogy mi vár a mozirajongókra a májuson túl az idei poprocnszezonban? Menetrendszerűen érkezik a következő szuperhősfilm, a Thor: Szerelem és mennydörgés, a Pixar Toy Story-előzményfilmje, a Lightyear, a Jurassic World: Világuralom, a Minyonok legújabb felvonása, Jordan Peele (Tűnj el!, Mi) legújabb horrorja, a Nope; Baz Luhrmann Elvis-filmje; a DC Szuperállatok Ligája és a Gyilkos járat című akcióthriller Sandra Bullock, Brad Pitt és Zazie Beetz főszereplésével. Ezekkel együtt mindössze 20 széleskörű bemutató vár ránk a nyáron – ahhoz, hogy az idei eredmények megközelítsék a 2019-est, majdnem mindegyiknek jól kellene szerepelnie. 400 millió feletti tengerentúli eredményben a Doctor Strange-en kívül a Jurassic World és a Thor legújabb felvonása reménykedhet – 2019 óta mindössze két film volt erre képes. A nyáron túl két valódi sikervárományos kozmetikázhatja még az első, pandémia utáni mozis év eredményeit: kérdés azonban, mire lesz képes a Chadwick Boseman nélküli új Fekete párduc, vagy az az új Avatar, amelynek első része ugyan a mai napig a világ legnagyobb bevételű filmje, de bemutatója óta már 13 év telt el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.