Doctor Strange-től és a Top Guntól várják a mozik a megváltást a nyári szezonban

Mikrofilm

A mozik ugyan kinyitottak, de a bevételi eredmények még nem érték el a koronavírus előtti szintet – pedig máris a nyakunkon a nyári szezon.

Két éve még ezernyi kérdőjellel a fejünkben elemezgettük, vajon végleg padlóra küldi-e a koronavírus-járvány Hollywoodot; majd az amerikai moziipar helyzetét számba véve tavaly ősszel már azon lamentáltunk, vajon örökre leáldozott-e a nyári blockbusterek kora, na meg hogy szükség van-e még a gigantikus költségvetésű popcornmozikra.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta már egészen más katasztrófán kell töprengenünk, a legközelebbi nukleáris apokalipszisig azonban a jelek szerint legalább a mozik nyitva tartanak: a világ valamennyi pontján, így Amerikában is lazítottak a korlátozásokon. Máskor ilyenkor a szakértők már egymásra licitálva igyekeztek megjósolni, milyen rekordok dőlnek meg és ki lesz a szezon legnagyobb játékosa; a járvány után azonban már a legnagyobb bemutatókat is legfeljebb óvatos várakozás övezi. Így indult el a moziban május 5-én a Marvel legújabb dobása, a Doctor Strange az őrület multiverzumában is, mely ha a végelszámolásnál valószínűleg nem is szárnyalja túl az ugyancsak multiverzumban utazó Pókember kalandjait, újfent bizonyította a képregénybirodalom nézővonzó erejét: a tengerentúlon 185 millió dolláros első hétvégés bevétellel indította a nyári moziszezont. Ennek ellenére a Disney a fentebb említettek miatt még mindig inkább pesszimista a további bevételi jóslatokkal kapcsolatban. A járvány valóban megváltoztatta a mozibajárási szokásokat, az azonban mindenképp biztató, hogy a film világszinten máris meghaladta a 450 millió dollárt. A Pókember: Nincs hazaút 260 millióval nyitott, ott azonban nemcsak egy legendás karakter, de annak három verziója is csalogatta a nézőket. A Doctor Strange-t érdemesebb összevetni az elmúlt időszak marveles bemutatóival: csaknem 100 millió dollárral múlta felül a Fekete özvegy, a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája és az Örökkévalók első hétvégi eredményeit

A Doctor Strange tehát eddig meglepően jól teljesít – a kérdés az, lesz-e aki felnő a Marvel hőse mellé. A COVID előtti időkben a május moziszempontból igazi jackpot hónapnak számított: 11 alkalomból 9-szer az ekkor bemutatott filmek összbevétele meghaladta az 1 milliárd dollárt; 2019-ben például 1,077 milliárdnál állt meg a számláló. Idén kevés esély van erre: a hónap eddigi eredményei a 2019-es év hasonló időszakának alig több mint 50 százalékát teszik ki. Hiába hirdetik a mozik nagy betűkkel hogy visszatértek, a nézők egyelőre nem özönlenek úgy, mint a COVID-ot megelőző időkben. A legoptimistább előrejelzések 800 milliós májusi összbevétellel számolnak, de a végeredmény minden bizonnyal közelebb lesz a 700-750 millióhoz. Ha így lesz, az a vírus előtti negyed évszázad legrosszabb eredményét hozza majd, vagyis azokat az időket, mikor a stúdiók egészen a május végi Memorial Day-ig vártak a legnagyobb címek bemutatásával.

A gyengébb eredmény persze nem kizárólag az otthon maradó nézőknek köszönhető: hiába nyitottak ugyanis újra a mozik, a stúdiók egyelőre továbbra is kevesebb filmet engednek vászonra. Míg 2019 májusában 16-ot mutattak be széleskörűen, azaz több mint 1500 vásznon, addig idén csak 6 ilyen mozi várható. A már emlegetett Doctor Strange-en kívül igazán kiugró eredmény csak a Topgun második részétől várható: a Maverick május 26-án mutatkozik be, az előzetes várakozások pedig máris az eget verdesik. Az első vélemények szerint a repülős kaland kivételesen jól sikerült, van aki tökéletesnek, más egyszerűen az 1986-os klasszikus méltó folytatásának nevezte. A szakértők 300 millió dollár körüli amerikai bevételt remélnek tőle, de mivel hónap végén debütál, ebből csak első eredményei, várhatón körülbelül 150 millió dolláros nyitóhétvégéje gyarapítja a májusi számokat. Ahhoz, hogy a fentebb jelzett optimista 800 milliós májusi összbevétel bejöjjön, Doctor Strange-nek és Tom Cruise-nak is felül kell múlnia önmagát, rajtuk kívül ugyanis aligha várható kiugró eredmény a többi bemutatótól: a Stephen King-regényen alapuló Tűzgyújtó (mely szimultán érkezik a Peacock nevű streamingplatformra is); a Downtown Abbey-mozi; Alex Garland Men című horrorja; illetve a Bob burgerfalodája című animációs sorozat moziváltozata érkezik még a hónapban.

És hogy mi vár a mozirajongókra a májuson túl az idei poprocnszezonban? Menetrendszerűen érkezik a következő szuperhősfilm, a Thor: Szerelem és mennydörgés, a Pixar Toy Story-előzményfilmje, a Lightyear, a Jurassic World: Világuralom, a Minyonok legújabb felvonása, Jordan Peele (Tűnj el!, Mi) legújabb horrorja, a Nope; Baz Luhrmann Elvis-filmje; a DC Szuperállatok Ligája és a Gyilkos járat című akcióthriller Sandra Bullock, Brad Pitt és Zazie Beetz főszereplésével. Ezekkel együtt mindössze 20 széleskörű bemutató vár ránk a nyáron – ahhoz, hogy az idei eredmények megközelítsék a 2019-est, majdnem mindegyiknek jól kellene szerepelnie. 400 millió feletti tengerentúli eredményben a Doctor Strange-en kívül a Jurassic World és a Thor legújabb felvonása reménykedhet – 2019 óta mindössze két film volt erre képes. A nyáron túl két valódi sikervárományos kozmetikázhatja még az első, pandémia utáni mozis év eredményeit: kérdés azonban, mire lesz képes a Chadwick Boseman nélküli új Fekete párduc, vagy az az új Avatar, amelynek első része ugyan a mai napig a világ legnagyobb bevételű filmje, de bemutatója óta már 13 év telt el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk