David Cronenberg szerint új filmjének vetítéséről tömegesen fognak kimenni a nézők

Mikrofilm

A rendező pánikrohamra is számít a Crimes of the Future című horror bemutatóján.

A testhorrorok koronázatlan királya, David Cronenberg a 2014-es Térkép a csillagokhoz óta nem rendezett játékfilmet. Legutóbb akkor hallatott magáról, mikor a lehető legcronenbergesebb módon elképzelte saját halálát, az így létrejövő rövidfilmet pedig áruba bocsátotta.

A légy, a Karambol és a Két test, egy lélek rendezője idén hatalmas visszatérésre készül: a Crimes of the Future című mozija a jelek szerint klasszikus horrorjait idézi, ráadásul az Erőszakos múlt után ismét egyik dolgozik majd Viggo Mortensennel. Rajta kívül Léa Seydoux és Kristen Stewart láthatók majd a főbb szerepekben, a film egyik producere pedig a magyar származású Robert Lantos.

„Akad majd néhány erős jelenet. Biztos vagyok benne, hogy az első 5 percben páran kimennek majd a moziból. Ez biztos. Akik látták már a filmet azt mondták, hogy az utolsó 20 perc is nagyon megterhelő lesz a nézőnek, és akkor is sokan elhagyhatják majd a termet. Volt olyan aki azt mondta, majdnem pánikrohamot kapott” – fogalmazott Cronenberg egy interjúban, hozzátéve: őt mindez egyáltalán nem bántja. Sőt: kifejezetten készül rá, hogy Cannes-ban hatalmas felhördülést okoz majd a mozi. „Hogy olyan háborgás lesz-e mint annak idején a Karambollal, azt nem tudom. Lehet, hogy annyira undorodni fognak, hogy inkább felállnak és kimennek a teremből – de ez nem ugyanaz a felháborodás lesz” – mondta.

A Crimes of the Future egyfajta hátborzongató utópiát mutat be, amelyben az emberek különböző műtétek és mutációk segítségével adaptálódnak a szintetikus környezethez.

Az egyik főhős, egy Saul Tenser nevű előadóművész átalakulása áll a sztori középpontjában, miközben egy titokzatos csoport az ő esetét felhasználva próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy az emberi evolúció egy új fázisba érkezett.

A szokásosnál is megbotránkoztatóbbnak ígérkező projektjére Cronenberg alig tudta összekaparni a pénzt. Korai klasszikus horrorjait (Veszett, Porontyok, Paraziták) a kanadai kormány támogatásával, annak 100 százalékos adóvisszatérítési programja segítségével készíthette el. A mai napig aranykorként emlékszik vissza erre az időszakra, míg ma hiába számít az egyik legismertebb és legelismertebb horrorfilmrendezőnek, három évig kellett kilincselnie, mire előteremtette új filmje gyártási költségeket.

„Ez harc. Küzdelem, ami változás alatt áll. Jelenleg ha a Netflixszel készítesz filmet, nem kell aggódnod a pénz miatt, mivel a Netflixnek rengeteg pénze van. De ha egy független mozit készítesz és nincs veled a Netflix, akkor egy ütközet az egész” – magyarázta. Cronenbergnek egyébként nincs különösebb problémája a Netflixszel, sőt korábban The Shrouds címmel sorozatot is készített volna a platformra, amiből végül semmi nem lett. „Csalódott voltam, mert filmes értelemben nagyon érdekelt a streaming. Kiderült, hogy nem is olyan egyszerű elkészíteni egy sorozatot a Netflixnek. Ami azt illeti, talán még könnyebb is egy független mozit tető alá hozni, ha az beleillik bizonyos fajtába – ha nem az a konzervatív típusú mozit, amit a streamingplatform annyira szeret” – árnyalta a képet. A rendező tehát bármennyire együtt dolgozott volna velük, egyszerűen túl maradinak tartja a Netflixet, amely szerinte pontosan úgy működik, mint egy hollywoodi stúdió – miközben ő abban bízott, hogy attól korszerűbb szellemet képviselnek.

A rendező szerint a vállalat ugyan rengeteg nagyon érdekes sorozatot mutat be Koreából, vagy épp Finnországból, de ezek mind felvásárolt tartalmak. Amikor arról van szó, milyen projektet finanszírozzanak saját maguk, akkor jóval visszafogottabbak, és csak a mainstream dolgok érdeklik őket. Amint arról ebben a cikkünkben beszámoltunk, a Netflix épp fennállásának egyik legnagyobb krízisét éli, hiszen először csökkent előfizetőik száma. Kérdés, ennek hatására még inkább rámennek a biztonsági játékra, vagy épp ellenkezőleg, nyitottabbá válnak az olyan rendezők irányába, mint amilyen Cronenberg is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.