A koronavírus végleg padlóra küldi Hollywoodot?

  • Szabó Ádám
  • 2020. március 17.

Mikrofilm

Két évtizede nem volt ilyen gyenge hetük a mozipénztáraknak.

Megfertőzte Amerikai kedvenc színészét és nejét; leálltak miatta a forgatások; a sportszezonnak és a Broadway-évadnak is betett; csak úgy, mint a magyar és olasz moziknak. A koronavírus nem kímél senkit és semmit - úgy néz ki, még a legyőzhetetlennek és elpusztíthatatlannak tartott amerikai mozibevételeket is térdre kényszerítette, amelyek a Variety cikke szerint két évtizedes negatív rekordot zártak.

Ráadásul az utóbbi években - ha nem is a jegyeladások terén, de - az amerikai filmgyár gyengélkedik a streamingszolgálatok előretörése miatt. Beszűkült a kínálati oldal, mert a mozit a szuperhősfilmek mentették meg az utóbbi években, ám ennek az is a következménye, hogy ezen a műfajon kívül szinte alig néznek mást az emberek a filmszínházakban.

Az amerikai mozik a járvány ellenére továbbra is nyitva voltak, a számok azonban azt bizonyítják, az emberek inkább otthon maradtak és a streamingszolgáltatásokra szavaztak: a hétvégén mindössze 55,3 millió dollár értékben váltottak mozijegyet az országban. Csak összehasonlításképpen: ezt a leggyengébben teljesítő Marvel-mozi (A hihetetlen Hulk) önmagában is megugrotta.

Történelmi vereség

Ilyen gyenge számokra legutóbb húsz éve, 2000. szeptember 15-17-i hétvégéjén volt példa. Akkor olyan filmek futottak a mozikban, mint Keanu Reeves A leskelődője, Jamie Foxx Csalija és a Hajrá csajok! című pompomlányos cukiskodás - mindezek mindössze 54,5 milliós bevételre voltak képesek.

false

A stúdiók a bukástól tartva folyamatosan tolják arrébb legnagyobb dobásaik bemutatóját, csúszik a Mulan, a legújabb James Bond-film és a Hang nélkül 2 premierje is. A mostani hétvégére mindössze két nagyobb stúdiófilm bemutatója maradt: Vin Diesel szuperhősködése, a Bloodshot, valamint az év első botrányfilmje, a már többször elhalasztott The Hunt. Mindkettőnek sikerült alulmúlnia az amúgy sem túl felfokozott várakozásokat: előbbi a bevételi lista harmadik, utóbbi annak ötödik helyén nyitott.

A box office élén állónak sincs azonban oka sok örömre. A Pixar legújabb moziját, az Előrét a lehető legszerencsétlenebb időpontban mutatták be, még pont a vírus tengerentúli terjedése előtt. Már most látszik, hogy ez lesz a stúdió leggyengébben teljesítő filmje. Az Előre így két hét alatt, világszinten 100 millió dollárnál tart, ami nem is mutatna rosszul, ha egyetlen hétvégéről, és csak Észak-Amerikáról lenne szó.

Kitartanak

Miközben a vírus világszerte tovább terjed, az amerikai mozik annak ellenére kitartanak, hogy lassan nem marad bemutatni való filmjük. Valamennyi helyen fokozták a fertőtlenítési és takarítási munkákat, a legnagyobb hálózat, az AMC pedig 50%-kal csökkentette kapacitását, hogy minden nézője mellett üresen maradhasson egy szék.

false

 

A stúdiók fejesei abban egyetértenek, hogy hamarosan visszatér a filmvilág a rendes kerékvágásába - senki sem tudja azonban, erre mikor kerülhet sor. Addig is a legnagyobb blockbusterek mozibemutatói tovább csúsznak, az emberek pedig a karantént kihasználva kimaxolhatják Netflix, Amazon Prime vagy Disney Plus előfizetéseiket. A probléma ott csak később jelentkezik majd: a forgatások ugyanis világszerte megálltak a vírus miatt, így a streamingszolgáltatok lassan képtelenek lesznek újdonságokkal szolgálni.

Figyelmébe ajánljuk