Dokumentumfilm készül Kemény Dénes legendás vízilabda-válogatottjáról

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 23.

Mikrofilm

A film az 1997 és 2008 közötti időszakot mutatja majd be.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával egész estés dokumentumfilm készül a magyar vízilabdasport történetének egyik legsikeresebb időszakáról, a Kemény Dénes által dirigált válogatottról, amely tizenkét év alatt többek között sorozatban három olimpiai bajnoki aranyat nyert.

A forgatást jövő tavasszal kezdődik, a bemutatóra várhatóan 2022 év végén kerül sor.

Zákonyi S. Tamás, az alkotás rendezője és producere elmondta, a film az 1997 és 2008 közötti időszakot mutatja majd be. Ebben a periódusban a magyar férfi vízilabda-válogatott 329 mérkőzést játszott, amiből 273-at megnyert, 16 döntetlen mellett 40-szer kapott ki, és kizárólag a 2001-es fukuokai világbajnokságon maradt le a dobogóról. A rendező hozzátette, közel 40 órányi saját forgatott anyaga van, emellett pedig archív felvételeket is felhasználnak a frissen felvett beszélgetések mellett.

"Olyan filmet szeretnénk készíteni, ami visszaadja azt az alázatot, munkát és szeretetet, ami ezeket a fiúkat összetartja, és a tehetségen túl megmutatni azokat a pontokat, ami azzá tette őket, amik lettek" –nyilatkozta Zákonyi S. Tamás, aki megjegyezte, tavaly június 18-án, Benedek Tibor halálakor döntötték el, hogy belefognak a munkába.

Sport - Ny?ri Olimpiai J?t?kok - Ath?n

 
 
Athén, 2004. augusztus 29., Az olimpiai bajnok magyar válogatott tagjai ünnepelnek a férfi vízilabdatorna eredményhirdetésén a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékokon.
A képen áll: Steinmetz Ádám, Kásás Tamás, Vári Attila, Kiss Gergely, Benedek Tibor, Gergely István, dr. Molnár Tamás, Biros Péter, guggol: Varga Tamás, Madaras Norbert, Kemény Dénes szövetségi kapitány, Fodor Rajmund, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán.
A magyarok 8:7 arányban nyertek a Szerbia és Montenegró ellen a döntőben.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

"A tavalyi nyár után azt gondoltam, nehéz lesz bármit is csinálni, de az nekem most minden díjnál, kitüntetésnél többet jelent, hogy következő másfél évben tehetek azért, hogy az utókor számára legyen egy méltó alkotás" – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely.

A hozzá hasonlóan Sydneyben, Athénban és Pekingben is győztes Kásás Tamás arról beszélt, nem igazán találkozik korábbi csapattársaival, most azonban nagyon megörült nekik, és várja már a forgatást, ahol várhatóan olyan régi élmények jönnek majd elő, amire az egyik legbüszkébb élete során. Hozzátette, a legnagyobb élménye a csapattal töltött idő volt a hétköznapokban.

A kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert azt mondta, rengeteget tanult társaitól, akik az ő érkezésekor már ötkarikás címvédők voltak: "Ha ez a film jól visszaadja majd a történteket, akkor nagyon sok fiatal tud majd tanulni belőle. Ilyen fajta jó példa szerintem azóta sem volt."

Kemény Dénes szövetségi kapitány szerint a csapat kulcsa az egymáshoz való alkalmazkodás volt:

"Ez olyan volt, mint egy jó házasság, ami nagyon ritka dolog. El tudtuk egymást fogadni, és ha el is tértünk egymástól gondolatban a megvalósítást illetően, a cél így is összekötött minket.

Azt gondolom, kevés olyan csapat van a világon, amelynek tagjai, ha összeállnak egy képre, 39 olimpiai aranyat oda tudnak tenni."

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk