Elhunyt Alain Delon

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 18.

Mikrofilm

Hosszú betegség után, 88 éves korában meghalt Alain Delon színész.

Augusztus 18-án elhunyt Alain Delon, aki 2019-es agyvérzése óta visszavonultan élt, folyamatosan romlott az állapota. Szerepei, stílusa ikonná és férfiideállá tették az 1960-as évektől három évtizeden át.

„Alain Fabien, Anouchka, Anthony, valamint (kutyája) Loubo mérhetetlen szomorúsággal jelentik be édesapjuk távozását. Békésen hunyt el douchyi házában, három gyermeke és családja körében. A család arra kéri önöket, hogy tartsák tiszteletben a magánéletét a gyász e rendkívül fájdalmas pillanatában” – közölte a család.

A César-díjas francia színész leghíresebb filmjei között olyan címek szerepelnek, mint A szamuráj, A párduc, A vörös kör, A szicíliaiak klánja, a Rocco és fivérei és az Egy zsaru bőréért. 2019-ben megkapta a Cannes-i Filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálmáját.

Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni és Louis Malle.

1935-ben született. Fiatalon önként jelentkezett a francia tengerészetbe, dél-ázsiai területen szolgált, majd a legenda szerint egy évet fogságban töltött. Párizsban alkalmi munkákból élt, az áttörést az Amikor az asszony összezavarodik című dráma jelentette 1957-ben.

1960-ban Tom Ripleyt alakította Patricia Highsmith regényéből készült Ragyogó napfény című filmben. Luchino Visconti felkérte a Roccó és fivérei címszerepére, Michelangelo Antonioni Napfogyatkozásában is főszerepet kapott.

Jean-Pierre Melville rendező ajándékozta meg A szamuráj antagonistájának szerepével, amit utánozhatatlan hidegséggel alakított. Később hasonló karakterrel találta meg John Woo (A bérgyilkos) és Jim Jarmusch (Szellemkutya).

Alain Delonnak sosem sikerült betörnie Hollywoodba. Főszereplésével készült Airport-franchise darabja, de megbukott (Airport '79 – Concorde), Burt Lancasterrel szerepel a Skorpióban. Pályafutását botrányok kísérték, a legismertebb ahhoz kötődik, amikor jugoszláv származású testőrét Stevan Markovicsot holtan találták meg egy szeméttelepen, aki egy levélben azt írta, bármi történik vele, azért Delon a felelős. Nem aratott sikert a melegeket kirekesztő megszólalásaival, azzal, hogy támogatásáról biztosította a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pent, vagy azzal, hogy 2018-ban is azt nyilatkozta, kiosztott pár pofont az életében nőknek.

Alain Delon kétszer házasodott, Rosalie Van Breemen holland modelltől két gyermeke született. Az énekes Nicóval közös, törvénytelen fiát sosem ismerte el sajátjának, pedig Delon szüleinél nevelkedett.

Delon 1997-ben visszavonult a színészkedéstől, de 2008-ban visszatért, hogy eljátssza Caesar szerepét az Asterix az olimpián című francia blockbusterben.

Cikkünk frissül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk