Remake készült a tragikus emlékű A hollóból, de nagyon vigyáztak, hogy ne ismétlődjön meg a tragédia

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 21.

Mikrofilm

A 30 éve bemutatott eredeti készítésekor halt meg a film főszereplője, Brandon Lee. A remake-nél mindent megtettek, hogy ne legyen hasonló tragédia, de az egykori alkotók kegyeleti okokból sem rajonganak az új verzióért. 

Augusztus 22-én érkezik a magyar mozikba Rupert Sanders A holló című filmje, amelyet fokozott biztonsági intézkedések között forgattak. Mindez érthető: a mozi Alex Proyas hírhedt 1994-es szuperhősfilmjének remake-je – ez az a film, amelynek forgatásakor a főszereplő Brandon Lee – Bruce Lee fia – egy baleset következtében életét vesztette.

1993. március 31-én már a forgatás végén jártak, épp egy kulcsfontosságú akciójelenetet vettek fel, és ez lett volna Lee utolsó munkanapja is. A jelenetben Brandon Lee karaktere hazatérve szembe találja magát egy szadista banda tagjaival, amelynek egyik tagja, Funboy rálő. A stáb a hihetőség és a kinézet miatt valódi fegyvereket használt (ebben az esetben egy .44-es kaliberú Smith & Wessont), több esetben pedig kelléklőszer helyett maguk alakították át a golyókat.

Egy ilyen hatástalanított golyó egy része benne maradt a csőben, így hiába helyeztek abba vaktöltényt, amikor a Funboy-t alakító Michael Massee elsütötte a fegyvert, gyakorlatilag négy méterről lelőtte Lee-t. A lövedék több létfontosságú szervet eltalálva a gerincoszlop mellett állt meg, a színészt pedig hiába szállították kórházba, már nem tudták megmenteni az életét. Lee filmbeli partnere, Sofia Shinas szerint maga a színész utasította el, hogy golyóálló mellényt viseljen, mert az látható lett volna a képeken. „Nem izgulok, ha itt az idő és mennem kell, akkor mennem kell” – mondta Lee Shinasnak.

A filmet a haláleset ellenére befejezték és mozikba is küldték – a mai napig kultstátusz övezi, nagyrészt pont a tragikus eseményeknek köszönhetően. A történet szerint egy Eric Draven nevű rockzenészt és menyasszonyát egy banda a halloween-i esküvőjük estéjén gyilkolja meg. Egy titokzatos holló azonban lehetőséget ad Ericnek, hogy a másvilágról visszatérve bosszút álljon gyilkosain – kísérteties módon tehát maga a sztori is a halál körül forog, de a téma baljós módon végig ott kísértett A holló-projekt körül. A film James O’Barr 1989-es, felnőtteknek szóló képregényén alapult, amelyet a szerző azért írt, hogy így dolgozza fel a menyasszonyának halálát, akit 18 éves korában egy részeg sofőr ütött el.

A főszerepet alakító Brandon Lee nyolcéves volt, amikor apja, a legendás harcművész Bruce Lee meghalt. Mikor elvállalta A holló főszerepét, voltak már kisebb-nagyobb szerepei (Leszámolás Kis-Tokióban, Mint a tűz), de még mindig azért küzdött, hogy kilépjen apja árnyékából. A holló hozhatta volna meg számára az áttörést. Elképesztő energiákkal vetette bele magát a felkészülésbe: megtanult gitározni, minden reggel hajnalban kelt, hogy eddzen, és egész nap éheztette magát, hogy a külsőségeket tekintve is megfeleljen Eric szerepére. A kritikusok többsége is elsősorban az ő játékát emelte ki a filmben: valóban olyan volt, mintha a halálból visszatérve szállná meg a vásznat.

Brandon Lee tragikus halála elképesztően megviselte a filmen dolgozó színészeket és stábtagokat, többségük a mai napig nem tette túl magát a történteken. A tragédia miatt szigorítottak a forgatáson használható lőfegyverek szabályzatain – mindez azonban úgy tűnik, mégsem volt elég. 2021-ben a Rust című western forgatásán ugyanis Alec Baldwin szintén egy kellékfegyverrel lőtte le a film operatőrét, a 42 éves Halyna Hutchinst, akinek életét már nem sikerült megmenteni. Az ügyben indult eljárás csak idén nyáron záródott le, Baldwin sírva fakadt, amikor ejtették az ellene indított emberölési vádakat.

A 2022-ben forgatott A holló-remake során nem csoda tehát, ha fokozottan figyeltek a kellékfegyverek használatára. „A biztonság a legfontosabb. A filmforgatások veszélyesek. Gyorsan mozgó autók darukkal a tetejükön, magasról lezuhanó kaszkadőrök, de csak este a díszlet körül sétálni sem veszélytelen az esőgépek és lámpák miatt – az ugyanis gyakorlatilag egy ipari területnek számít. Szóval elég veszélyes, figyelni kell a biztonságra. Már a legelső nap, Prágában találkoztam a speciális effektusokért felelős részleggel és a fegyverbiztossal. Ők szintén nagyon biztonságtudatosak voltak, ugyanazokat az előírásokat követték, amelyeket a hadseregben szokás, hogy még csak ne is kockáztassunk” – nyilatkozta a rendező, Rupert Sanders, aki korábban olyan akciófilmeket rendezett, mint a Páncélba zárt szellem vagy a Hófehér és a vadász.

Sanders előre kikötötte, hogy semmilyen lőfegyvert nem tűr meg a díszletben, sőt, annak közelében sem. „Kizárólag Airsoft fegyvereket használtunk, amelyek gumiból készültek, esetleg néhány működő fém alkatrészük van, de nem képesek tüzelésre” – magyarázta. Az ilyen fegyverek tára az igazihoz hasonlóan mozog tüzeléskor, a torkolattüzet és a füstöt azonban később, vizuális effektusokkal kellett hozzáadniuk, amely alaposan megterhelte a költségvetést, de Sanders szerint mindez megérte.

A főhős Eric szerepét a remake-ben az a Bill Skarsgard alakítja, akit a legtöbben talán a Stephen King-féle Az gonosz bohócaként ismernek; partnerét az énekes FKA Twigs játssza. Az eredetit rendező Alex Proyas azonban nem lelkesedik az újrázásért. „Biztos vagyok benne, hogy a szereplők és a stáb jó szándékkal készítették a filmet, ahogy az minden filmnél így van. Fáj tehát ezt mondanom, de a rajongóknak igazuk van. A holló több, mint egy puszta mozifilm. Brandon Lee meghalt a készítése közben, és azért fejeztük be, hogy az a tragédiájának és az elveszett zsenijének emlékez állítson. Ez az ő öröksége, és úgy is kellene maradnia” – fogalmazott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk