Három díjat kapott a Fekete pont a locarnói filmfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 17.

Mikrofilm

Szimler Bálint filmje több hazai producer együttműködésében, független alkotásként született.

Három díjjal is elismerték a Fekete pont című magyar filmet a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a magyar alkotás a Concorso Cineasti del Presente szekciójában szerepelt. A szombat délutáni gálán Szimler Bálint a rendezésért kapott különdíjat, a filmben nyújtott alakításáért Mészöly Annának a legjobb színész díját ítélte oda a zsűri. Mindketten személyesen vették át a díjat Locarnóban.

A Fekete pontot korábban a független kritikusok zsűrijének gáláján is díjazták, ott Szimler Bálint kapta a legjobb rendező díját – írja a Telex .

A Fekete pont több hazai producer együttműködésében létrejött, független alkotás. A film írója és rendezője Szimler Bálint, producere Osváth Gábor és Mártonffy Zoltán, a filmet Rév Marcell fényképezte.

„Ájuldozó gyerekek és végeláthatatlan beszédek az ünnepélyes tanévnyitón. Finomfőzelék és hipós felmosóvíz jellegzetes szaga a menzán. A Berlinből hazaköltözött tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg igazán, aki szintén elszenvedője a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszernek” – olvasható a film rövid szinopszisában.

A Fekete pont szeptember 19-től látható a magyar mozikban.

Szimler Bálint már 2015-ben közösségi finanszírozásból készített filmet.

Nyitóképünkönt Szimler Bálint és Mészöly Anna.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk