Elment a meg nem értett drogdíler

Mikrofilm

Angus Cloud halálával az Eufória lelke is távozott.

Hétfőn 25 éves korában elhunyt Angus Cloud színész, akit legtöbben az Eufória Fezco „Fez” O’Neilljeként ismertek. Cloudra oaklandi otthonában találtak rá, a mentőkethétfőn délelőtt fél 12-kor értesítették, a kiérkező orvosok azonban már csak a halálát tudták megállapítani. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta, hiszen a hatóságok és a családja sem közölt semmit. Az eddig napvilágra került információk alapján ugyanúgy lehet öngyilkosság, mint drogtúladagolás. „Angus művészként, barátként, testvérként és gyermekként is több szempontból különleges volt számunkra. Múlt héten temette el édesapját, akinek az elvesztését nem tudta feldolgozni. Az egyedüli megnyugvást az adja hogy tudjuk, Angus most ismét együtt lehet édesapjával, aki a legjobb barátja is volt egyben. Angus nyíltan vállalta a mentális egészségével kapcsolatos harcait és reméljük, elvesztése arra emlékeztet majd másokat, hogy nincsenek egyedül, és nem kell csendben megvívniuk a saját csatájukat” – fogalmazott közleményében a színész családja.

Cloudról színésztársai, kollégái és barátai mellett rengeteg rajongója is megemlékezett az interneten. Sorozata, az Eufória az HBO második legnézettebb műsora a Trónok harca után, ami eddigi két évadával máris kultstátuszba került: 9 Emmyt nyert, a nézők mellett a kritikusok is odáig vannak érte. A sorozat legnagyobb sztárja persze a főszerepet alakító Zendaya, a Fez nevű csendes, zárkózott drogdílert alakító Cloud azonban igazi közönségkedvencnek számít. Az Eufória egy csapat középiskolásról szól, hipnotikus, lüktető képeivel rengeteg, a korosztályt érintő problémára – drogok, szexuális abúzus, saját testképük és mások másságának elfogadása – mutat rá érzékletesen, a Tiktok esztétikáját is felhasználva. A legtöbb epizód olyan, mint egy őrült menet egy érzelmi hullámvasúton – a szereplők gyakorlatilag megállás nélkül szexelnek, buliznak, isznak vagy drogoznak. Ebben az őrült, kaotikus világban Fez olyan, mint egy szusszanyásnyi pihenő: Cloud jellegzetes hanglejtésével, nyugodtságával valósággal leugrik a képernyőről, hiszen hozzá képest valamennyi szereplő pattanásig feszült. Fez könnyen válhatott volna érzéketlen, faarcú figurává;

Cloud zsenialitását az adta, hogy a magába forduló karaktert szavak nélkül is képes volt élettel megtölteni.

Sőt, az is jól állt neki, ha ajkát alig mozgatva motyogott.

Cloudnak Fez volt az első szerepe. A fáma szerint épp néhány barátjával lógott az utcán, amikor behívták szereplőválogatásra. Minden rezdülése azt üzeni, hogy soha nem akart színész lenni, interjúi többségében pedig meg is erősítette: nem érdekli a hírnév és a csillogás. Lazasága tökéletesen illett a látszólag nemtörődöm, valójában azonban nagyon is érzékeny drogdíler figurájához, a szerep viszont egy idő után mintha ráégett volna. „Nagyon is zavar, amikor az emberek azzal jönnek, hogy milyen könnyű nekem, hisz csak magamat kell adnom. Akkor miért nem mennek, és csinálják ugyanezt? Nem olyan egyszerű a dolog. Hiszik vagy sem, sokat adok hozzá a karakterhez, ami tőlem teljesen független” – nyilatkozta egyszer. Mindezt a sorozat castingosa, Jennifer Venditti is megerősítette: „Az emberek azt gondolják, hogy ő csak úgy megjelenik a forgatáson, hogy ő is csak egy laza füves. Nem kap elég elismerést a szerepéért.”

Cloud atipikus jelenség volt Hollywoodban: érzékeny és zárkózott, akit ennek ellenére – vagy talán épp ezért – imádtak a rajongók. Személyiségéről sokat elárul a Variety újságírójának visszaemlékezése, aki egy címlapsztori miatt találkozott múlt évben a színésszel. „Riporterként mindegy, milyen sztorin dolgozom, az a publikálás napján befejeződik számomra; az alanyaim nem a barátaim, azt pedig, hogy a cikkem milyen hatással van a hírnevükre, az olvasóknak kell eldönteniük. De Cloud megnehezítette számomra ezt az elkülönülést. Széles körben szeretett volt, de legalább ennyire félreértett. Az elmúlt évben én magam is sokat gyötrődtem, amiért az emberek félreismerték” – fogalmazott. Mint írta, tompasága, visszafogott viselkedése miatt mindenki azonnal Fezzel azonosította őt, pedig valójában nem önmagát játszotta, csak színészként élettel töltötte meg a rábízott figurát. Az újságíró először nem volt túlzottan feldobva, mikor megkapta a feladatot, hogy portrét írjon Cloudról, hiszen nem találta őt túl izgvalmasnak, előző interjúiban pedig jellemzően csak egyszavas válaszokat adott. Aztán ahogy felvette a kapcsolatot néhány, a színészhez közelálló személlyel, egyre kíváncsibbá vált. A már emlegetett castingos szerint például a kamera előtt rendkívül érzékeny, kíváncsi és nyílt volt, míg a sorozat pilotját rendező Augustine Frizzell szerint magnetikus élmény volt beszélgetni vele, amikor pedig elé tettek egy forgatókönyvet, az olyan volt, mintha gyémántra leltek volna.

Hamar kiderült, hogy Cloud csak a nagyvilág számára volt titkolózó és magába zárkózó: kevesen tudják például, hogy a fején lévő forradás egy tinédzserként elszenvedett balesetéből származik, amikor traumás agysérülést szenvedett. Minderről azonban teljesen nyíltan beszélt kollégáinak. Mikor az újságíró rákérdezett a balesetre a színésznél, csak ennyit válaszolt: „Péntek 13-án eltörtem a koponyámat.” Balesete miatt volt beszéde lassabb a szokásosnál – és beszéde miatt sztereotipizálták őt. Cloud azonban nem igyekezett megvédeni magát, ha nem kérdezték, nem árulta el, hogy sérülése miatt beszél így, nem érdekelte, miért vagy minek bélyegzik. Ahogy a lap cikke fogalmaz: ő csak egy egykori éttermi felszolgáló volt, aki oaklandi akcentussal beszélt és egy fűszálat nem volt hajlandó keresztbe tenni Hollywood kedvéért. Az emberek többsége nem látta benne a mélységet, ezért nem is adtak lehetőséget neki, hogy megmutassa, hogy képes rá. Amikor azonban az Eufóriával lehetőséget kapott, maximálisan kihasználta:

nehéz elképzelni, hogy Fez figurája más alakításában is ilyen közkedveltté vált volna.

Jellemző, hogy végül a portrécikknek is azokat a részleteit kapta fel az internet, ami beleillett a róla kialakított képbe. Például az a jelenet, amikor leejtette fagyiját a földre – de ahelyett, hogy vett volna egy másikat, felkapta, letörölgette ujjaival, majd megette, mintha semmi nem történt volna. „Öt másodperces szabály” – magyarázta rezzenéstelen arccal. Szintén nagyot mentek a hírnévvel kapcsolatos mondatai: „Nem azzal töltöttem az eddigi életemet, hogy színésszé akartam válni, szóval nem leszek összetörve, ha nem végzek jó munkát valami szarságon, ahol fogalmam sincs, mi a fenét is csinálok. Nem gondolom majd azt, hogy na, most elbasztam az egész életemet. Elvégre ők béreltek fel engem!” Az ilyenek csak még inkább ráerősítettek arra, hogy Cloud és Fez gyakorlatilag ugyanaz a nemtörődöm személy. Pedig mindössze arról van szó, hogy a színész számára rendhagyó módon nem az a legfontosabb, hogy megfeleljen az elvárásoknak – de ez nem jelenti azt, hgy nem dolgozott keményen a szerepéért, és nem tett meg mindent, hogy életre keltse a figurát. Fezhez hasonlóan sokan igyekeztek őt is kigúnyolni, tehetségét kétségbe vonni – mai napig az él a köztudatban például, hogy szerepéhez hasonlóan ő maga is drogozott, sőt, esetleg az interjúk és forgatások közben is be volt szívva. Hiszen könnyebb megbélyegezni valakit, mint annak a mélyére ásni, miért beszél vagy viselkedik máshogy, mint a többiek. Az Eufória pedig töbek között épp arról szól, milyen hatással vannak ezek a rásütött bélyegek a szereplők életére. Angus Cloud távozásával pedig nemcsak a sorozat egyik szereplője, de egyenesen annak „édes, sztorikus lelke” távozott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk