Érkeznek a moziba az év legjobb hegyifilmjei

  • narancs.hu
  • 2023. március 7.

Mikrofilm

Március 30. és április 1. között a Corvin moziban rendezik a Banff Hegyifilm Fesztivált.

A Banff Centre Mountain Film and Book Festival a legrangosabb nemzetközi hegyifilm fesztivál, melyet 1976 óta rendeznek meg a kanadai Banff Központ, a világ legnagyobb kulturális inkubátorának szervezésében. A kilencnapos rendezvényen nemcsak dokumentumfilmek versenyeznek, de könyv- és fotópályázat, előadások és alkotóműhelyek várják az érdeklődőket – írja a Mozgásvilág. A filmes seregszemlére amatőrök és profi producerek egyaránt pályázhatnak az adrenalindús, földön, vízen és levegőben játszódó dokukkal, hegymászó expedíciókat és a bolygónk érintetlen, kevésbé ismert vidékeit bemutató történetekkel és környezetvédelmi témájú filmekkel. A legjobbnak tartott alkotások aztán világkörüli túrára indulnak: évente 40 országban több mint 1000 Banff-vetítést tartanak – március végén pedig Budapestre is megérkezik a fesztivál.

A műsor két, 90 perc körüli szekcióra bomlik. Az A blokkban nézhető a tavaly Kreatív Kiválósági Díjat nyert Creation Theory, amely Izland nyugati partvidékének elképesztő tájain, szörfösök, snowboardosok és zenészek segítségével igyekszik bemutatni a kreativitás születését. A The Nine Wheels a Zsűri Kedvence Díjat vitte haza tavaly, egy beteg anyáról és az extrém kerékpározás iránt rajongó családjáról szól. A Közönségdíjas Wild Watersben Nouria Newman meséli el, miként vált minden idők egyik legnagyobb vadvízi kajakosává. Az If You Give a Beach a Bottle főhőse egy képeskönyv ihletésére érkezik Alaszka egy távoli partvidékére, hogy tengeri hordalék után kutasson – végül olyan dolgot talál, ami egész életét megváltoztatja.

A B szekció öt filmet tartalmaz. A Nuisance Bear Környezetvédelem kategóriában elnyerte a legjobb film díját: ennek színhelye a kanadai Churchill városa, amely jegesmedvéi miatt vonzza a turistákat. A doku igyekszik megfordítani a perspektívát, és bemutatni az itt készült fenséges természetfotók hátterét. A Reel Rock: Cenote a mexikói Yucatán-félsziget víztározó barlangjaiba kalauzolja a nézőket: itt fedezte fel a sziklamászás örömét a főszereplő, Adolfo „Fito” Trujillo. A To the Hills & Back – Know Before You Go című sífilm egy veterán kanadai hegyi vezető és síelő lányának elképesztő történeteit adaptálja vászonra; a 45 perces doku a közönség szavazatai alapján a 47. Banff Hegyifilm Fesztivál egyik legjobb filmjének bizonyult. A Lapporten Skyline elképesztő kísérletet mutat be: 2021 nyarán egy csapat kötélidegzetű sportoló 600 méterrel az ikonikus Lapporten-hegyi kapu meredek völgye felett egy mindössze néhány centi széles hevederen egyensúlyozva sétált át a két kilométer hosszú szakaszon. A The Fastest Girl in the Village főhőse a lesothói Khothalang Leuta, aki kamaszként máris a világ egyik leggyorsabb bringásának számít.

A vetítések március 30. és április 1. között zajlanak a budapesti Corvin moziban. További információ és jegyvásárlás a fesztivál és a mozi honlapján.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.