Az ukránok azt kérik az Akadémiától, ne támogassák a Top Gunt az Oscaron

  • narancs.hu
  • 2023. március 8.

Mikrofilm

Orosz oligarcha pénze állhat a Paramount mozijai mögött.

A Top Gun második részének váratlan és minden elsöprő sikeréről mi is többször megemlékeztünk: Cannes-ban a versenyfilmeket elhomályosító ováció, na meg egy meglepetés – Aranypálma – fogadta Tom Cruise-t; a diadalmenet pedig a mozikban folytatódott, ahol tavaly alig akadt nagyobbat szóló mozi a Mavericknél. Az i-re a pontot az idei Oscar-jelölések tették fel: a filmet hat Oscarra, köztük a legjobb film díjára is jelölték.

Nem mindenki lelkesedik azonban ennyire a filmért. Az Ukranian World Congress nevű, az ország kormányától független nonprofit szervezet, mely a világ különböző pontjain élő ukrán közösségeket fogja össze, arra kérte az Oscart kiosztó Akadémia tagjait, hogy ne támogassák Tom Cruise fémjelezte filmet, azaz ne szavazzanak rá. Nem a háborút dicsőítő hangnemmel vagy az izgalmas légi párbajokkal van bajuk, hanem inkább a mögötte álló pénzek forrásával.

A New Republic Pictures nevű produkciós cég ugyanis állítólag Dmitrij Jevgenyevics Ribolovljev orosz oligarchához köthető. Ribolovljev Wikipedia-oldala szerint az Uralkali nevű műtrágyagyártó vállalattal gazdagodott meg; vagyona több mint 6 milliárd dollárral tehető, amivel 391. volt a Forbes leggazdagabb-listáján. 2011-ben ő vált a francia AS Monaco futballcsapat elnökévé és többségi tulajdonosává. A New Republic Pictures még a pandémia alatt kötött 10 mozira szóló megállapodást a Paramounttal, melynek értelmében olyan blockbusterek finanszírozásáva szálltak be, mint a Maverick, vagy épp az új Mission: Impossible-filmek.

A hír, hogy Ribolovljevnek köze lehet a produkciós céghez, akkor derült ki, amikor Bradley Fischert, a New Republic akkori vezetőjét hirtelen kirúgták. Miután ugyanis Oroszország megtámadta Ukrajnát, Ribolovljev kivonta vagyonát a cégből, vélhetően azért, hogy így menekítse pénzét a szankciók elől. Fischer válaszul beperelte az orosz oligarchát, aki állítólag afféle csendestárs volt a cégben – azaz a dicső amerikai pilótákról szóló hőskölteményt részben egy orosz milliárdos finanszírozta.

Erre igyekszik most felhívnia figyelmet az Ukranian World Congress is. A szervezet szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy az orosz befolyás a hollywoodi filmiparban is megjelent. A szervezet szerint mivel a legtöbben nem tudták, hogy Ribolovljev áll a Top Gun mögött, elképzelhető, hogy a háttérben a Kreml cenzúrázta a mozit. „Az eredeti filmmel ellentétben a Top Gun: Maverickben nincs direkt vagy indirekt utalás Oroszországra. Mindez aligha véletlen” – fogalmaztak. Mindezek ellenére kétséges, hogy az ukránok tiltakozása bármiben is befolyásolná az Oscar sorsát. Ribolovljev egyébként nem szerepel az amerikaiak szankciós listáján, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hasonló felsorolásában azonban igen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk