Ezeket a magyar rajzfilmsorozatokat kellene feltámasztani

  • Gera Márton
  • 2018. június 23.

Mikrofilm

Folytatódik A kockásfülű nyúl, de van még jó pár mese, amit érdemes volna folytatni. Vagy legalábbis újranézni.

Holnap mutatják be A kockásfülű nyúl folytatásának első epizódját. Arról az animációs sorozatról van szó, amelyet több mint 40 évnyi szünet után folytatnak, ugyanis az utolsó részeket még 1976-ban adta a tévé. Most 15 új epizód készült, ezeket vasárnaponként vetíti az M2. A mese újraélesztése okán végigvettük, mely egykor sikeres rajfilmsorozatokat lehetne folytatni.

Mikrobi

Az 1970-es években futott mesesorozatban még távoli jövőnek tűnt, hogy jön a háztartási robot, ami mindent megcsinál helyettünk, ma viszont csak pénz meg egy jobb elektronikai bolt kell, és máris vihetjük a lakásunkba az okosporszívót vagy az okosmosógépet. De persze a túlságosan is tudálékoskodó rádiójáték alapján készült Mikrobi nemcsak a jövendőmondó képességei miatt volt remek: úgy volt ismeretterjesztő, hogy közben szórakoztatni sem felejtett el, és bár mai szemmel nézve mókásnak hatnak egyes képsorok, akkoriban unikumnak számított, hogy a rakétát például számítógéppel rajzolták.

Mikrobi - 2. évad, 5. rész (szinkronos)

A sorozat Mikrobi, a szinte családtagnak számító modern háztartási robot kalandjait meséli el rajzfilmen is, miután korábban sikeres rádiósorozatként már meghódította a hazai gyermekhallgatóságot. A sorozat első évada 1973-ban, a második 1975-ben készült.

Vakáción a Mézga család

Bár 2004-ben megpróbálkoztak a folytatással, akkor pénz hiányában a kísérlet kérészéletű lett, pedig az anno külföldön (a sorozatot még Brazíliában is vetítették) is népszerű Mézga család pont az a mese, amely simán megállná a helyét napjainkban is, persze, kellenének jó írók, jó rendezők (az eredeti készítőpáros, Romhányi József és Nepp Jószef már elhunyt), de a többi valószínűleg már menne magától. Főleg, ha a nyaralós sorozatból indulnának ki, amely remek szórakozás volt, nem függetlenül a zseniális főcímtől.

Vakáción a Mézga család - 01 Vakacio (teljes)

Uploaded by Attila Kiss on 2014-01-27.

Kérem a következőt!

A sorozat, amelyet szimplán Dr. Bubónak szokás nevezni, és ami miatt sokan véletlenül Ursulának szólítják a kórházi asszisztenseket. A Dr. Bubó meglepően hosszú időn keresztül futott, 39 epizódot ért meg, és közben végig szórakoztató, ironikus tudott maradni, ráadásul a szóvicceket is el tudta neki nézni a néző. A főcím itt is pompás, a folytatás egyetlen akadálya, hogy az erdei állatok hangját adó színészek többsége sajnos már elhunyt.

Dr. Bubó főcímdal

Uploaded by Nyikos Adrián on 2014-04-25.

Vízipók-csodapók

Ezt a sorozatot csak akkor lehet igazán értékelni, ha az ember már maga mögött tudja a biológiával kapcsolatos tanulmányait. Voltak ugyanis sulik, ahol még néhány éve is szokás volt, hogy két röpdolgozat között Vízipók-csodapók-epizódokat vetítettek, csak éppen így nehéz volt észrevenni a mese értékeit. Pedig szép számmal voltak neki: a Vízipók-csodapók ugyan tényleg hasonlított egy megfilmesített biológia-tankönyvre (az eredeti szándék szerint a rovarvilágot szerették volna megismertetni a gyerekkel), ám vicces volt, tele kedves kis tanulsággal, és a rövidke epizódok tökéletesen alkalmasak voltak arra, hogy bármikor meg tudjunk nézni egyet-egyet.

Vizipók - Csodapók S02E02 Csaláncsípés

Vizipók - Csodapók S02E02 Csaláncsípés

Frakk, a macskák réme

Az örök kérdés, hogy Lukrécia- avagy Szerénke-párti-e az ember, egy egész társadalmat osztott meg több mint 15 éven keresztül. Persze, a viták a sorozat befejezése után is folytatódtak, elvégre a Frakk, a macskák rémét azóta megannyi alkalommal ismételték, és ez nem egyszerűen annak volt köszönhető, hogy a tévék nem találtak mást az archívumban. Ahogy sok más rajzfilmsorozat, ez is Bálint Ágnes ötletein alapult, és a kreativitás leginkább a színes karakterekben mutatkozott meg. Bár a papírkivágásos technika, amivel a Frakk készült, ma már kissé archaikusnak hat, a történetek éa figurák semmit nem vesztettek a találékonyságukból.

Frakk a macskák réme S2E05 A szomszéd kakas

Frakk a macskák réme S2E05 A szomszéd kakas

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Figyelmébe ajánljuk