Ezeket a magyar rajzfilmsorozatokat kellene feltámasztani

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. jún. 23., 10:15
kommentek
9
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Folytatódik A kockásfülű nyúl, de van még jó pár mese, amit érdemes volna folytatni. Vagy legalábbis újranézni.

Holnap mutatják be A kockásfülű nyúl folytatásának első epizódját. Arról az animációs sorozatról van szó, amelyet több mint 40 évnyi szünet után folytatnak, ugyanis az utolsó részeket még 1976-ban adta a tévé. Most 15 új epizód készült, ezeket vasárnaponként vetíti az M2. A mese újraélesztése okán végigvettük, mely egykor sikeres rajfilmsorozatokat lehetne folytatni.

Mikrobi

Az 1970-es években futott mesesorozatban még távoli jövőnek tűnt, hogy jön a háztartási robot, ami mindent megcsinál helyettünk, ma viszont csak pénz meg egy jobb elektronikai bolt kell, és máris vihetjük a lakásunkba az okosporszívót vagy az okosmosógépet. De persze a túlságosan is tudálékoskodó rádiójáték alapján készült Mikrobi nemcsak a jövendőmondó képességei miatt volt remek: úgy volt ismeretterjesztő, hogy közben szórakoztatni sem felejtett el, és bár mai szemmel nézve mókásnak hatnak egyes képsorok, akkoriban unikumnak számított, hogy a rakétát például számítógéppel rajzolták.

Mikrobi - 2. évad, 5. rész (szinkronos)

A sorozat Mikrobi, a szinte családtagnak számító modern háztartási robot kalandjait meséli el rajzfilmen is, miután korábban sikeres rádiósorozatként már meghódította a hazai gyermekhallgatóságot. A sorozat első évada 1973-ban, a második 1975-ben készült.

Vakáción a Mézga család

Bár 2004-ben megpróbálkoztak a folytatással, akkor pénz hiányában a kísérlet kérészéletű lett, pedig az anno külföldön (a sorozatot még Brazíliában is vetítették) is népszerű Mézga család pont az a mese, amely simán megállná a helyét napjainkban is, persze, kellenének jó írók, jó rendezők (az eredeti készítőpáros, Romhányi József és Nepp Jószef már elhunyt), de a többi valószínűleg már menne magától. Főleg, ha a nyaralós sorozatból indulnának ki, amely remek szórakozás volt, nem függetlenül a zseniális főcímtől.

Vakáción a Mézga család - 01 Vakacio (teljes)

Uploaded by Attila Kiss on 2014-01-27.

Kérem a következőt!

A sorozat, amelyet szimplán Dr. Bubónak szokás nevezni, és ami miatt sokan véletlenül Ursulának szólítják a kórházi asszisztenseket. A Dr. Bubó meglepően hosszú időn keresztül futott, 39 epizódot ért meg, és közben végig szórakoztató, ironikus tudott maradni, ráadásul a szóvicceket is el tudta neki nézni a néző. A főcím itt is pompás, a folytatás egyetlen akadálya, hogy az erdei állatok hangját adó színészek többsége sajnos már elhunyt.

Dr. Bubó főcímdal

Uploaded by Nyikos Adrián on 2014-04-25.

Vízipók-csodapók

Ezt a sorozatot csak akkor lehet igazán értékelni, ha az ember már maga mögött tudja a biológiával kapcsolatos tanulmányait. Voltak ugyanis sulik, ahol még néhány éve is szokás volt, hogy két röpdolgozat között Vízipók-csodapók-epizódokat vetítettek, csak éppen így nehéz volt észrevenni a mese értékeit. Pedig szép számmal voltak neki: a Vízipók-csodapók ugyan tényleg hasonlított egy megfilmesített biológia-tankönyvre (az eredeti szándék szerint a rovarvilágot szerették volna megismertetni a gyerekkel), ám vicces volt, tele kedves kis tanulsággal, és a rövidke epizódok tökéletesen alkalmasak voltak arra, hogy bármikor meg tudjunk nézni egyet-egyet.

Vizipók - Csodapók S02E02 Csaláncsípés

Vizipók - Csodapók S02E02 Csaláncsípés

Frakk, a macskák réme

Az örök kérdés, hogy Lukrécia- avagy Szerénke-párti-e az ember, egy egész társadalmat osztott meg több mint 15 éven keresztül. Persze, a viták a sorozat befejezése után is folytatódtak, elvégre a Frakk, a macskák rémét azóta megannyi alkalommal ismételték, és ez nem egyszerűen annak volt köszönhető, hogy a tévék nem találtak mást az archívumban. Ahogy sok más rajzfilmsorozat, ez is Bálint Ágnes ötletein alapult, és a kreativitás leginkább a színes karakterekben mutatkozott meg. Bár a papírkivágásos technika, amivel a Frakk készült, ma már kissé archaikusnak hat, a történetek éa figurák semmit nem vesztettek a találékonyságukból.

Frakk a macskák réme S2E05 A szomszéd kakas

Frakk a macskák réme S2E05 A szomszéd kakas

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. jún. 23., 10:15
kommentek
9
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  hóvarjú
  2018. június 25., hétfő 14:51
  Azért Gusztávot megnézném, hogy a NER-ben milyen ámokfutást vinne végbe.
 2. 8
  rworse
  2018. június 25., hétfő 07:55
  A millpengő remake-jével fizethetsz.
 3. 7
  tiszapolgári
  2018. június 24., 16:21
  Egyáltalán nem smafu, nagyon szerettem őket, de sajnos panoptikumba vagy legfeljebb retró-csatornára valók.
  Egyébként nagyon remake-ellenes vagyok, ötlettelenségnek, fantáziátlanságnak tartom például a Psycho újraforgatását vagy a Dumbo c. Disney-rajzfilm élőszereplős változatát. Nem tudom, mit szólnának a moziban, ha egy tízmillió millpengőssel akarnék fizetni a pénztárban: retró a divat, basszátok meg.
 4. 6
  rworse
  2018. június 24., 09:09
  tiszapolgári

  Szerintem az itt felsorolt ötök is többségükben időtállóak, de ha már Kisvakond, akkor Moha és Páfrány, Rumcájsz, Speibl és Hurvinyek..., ezek neked smafu?!
 5. 5
  tiszapolgári
  2018. június 23., szombat 21:05
  „Vagy legalábbis újranézni.”

  Ez nem probléma, többé-kevésbé gyakran játssza őket az M2 vagy az M3. De én a felsorolt öt sorozatból egyiket sem akarnám megnézni. Nem voltak annyira jók.
  Egyedül a csehszlovák Kisvakondon nem fogott az idő.
 6. 4
  szegedi789
  2018. június 23., szombat 16:03
  Szerintem , egyszerűen befejezhetnék a Kacsamese '93-as megszakított adását is (A gonosz bálna c. részt). Mint megkésett generációs kárpótlás (katarzis) gyanánt. Végre megtudhatná a hon, hogy megbűnhődött-e már a szörny, miután felzabálta Dagobert bácsi fagylaltját...
 7. 3
  szegedi789
  2018. június 23., szombat 15:53
  Egyetértek rworse 1-es kommenteddel, ld. Vuk2 igénytelenségbe fulladását (az a Gát György követte el, akinek nem is oly rég, cikkek szerint, Tóth Bertalanból kellett volna min.elnök-jelöltet fazonírozni... Kicsi a világ...).

  Igaz, egy kockásfülű nyúlnak, szerintem, nem árt a mai generáció sem. Macskafogóhoz viszont kellett a "korszellem" is.

  Mondjuk nekem egy "magyar Simpson család/ South Park/ Family Guy " -f. sorozat hiányzik.
  Ami kellően bolondos és szabadszájú........
 8. 2
  rworse
  2018. június 23., szombat 13:36
  Hogy új emberek nyúljanak ezekhez, az meg még iszonyatosabb ötlet, ezek személyekhez kötődnek, szerzői alkotások, hullagyalázás feltámasztani őket - persze, lehet, hogy az új kockásfülű éppen jó lesz, de akkor se teszik a dolog.
 9. 1
  rworse
  2018. június 23., szombat 13:32
  Újranézni mindig érdemes ezeket, de folytatni inkább ne! Minek remake-ekkel elrontani, ami jó - lásd Macskafogó 2. és más iszonyatok. Volt közben egy rendszerváltás, az összes filmest taccsra tette, akik a múlt rendszerben voltak jók. Nem tudták átmenteni magukat a vadkápitálizmusba - egy-két kivétellel, mint például Jancsó.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk