Falakra vetített, klasszikus filmrészletekkel igyekszenek feldobni Rómát

  • Szabó Ádám
  • 2020. március 24.

Mikrofilm

A Holt Kötők Társaságával és Az édes élettel igyekszenek jobb kedvet varázsolni az olaszok.

Olaszország továbbra is a koronavírus-járvány legnagyobb gócpontja, némi reménykedésre ad okot, hogy március 21-e óta a megbetegedések és halálozások száma is csökkenő tendenciát mutat. Ezzel együtt az országban március 24-ig 63,937 fertőzést regisztráltak, 6,077 ember halt meg 7,432-en épültek fel.

A turisták eltűntek, az utcák és közterek kiürültek, a nyüzsgő Róma ma inkább szellem-, mint Örök Város. Ezen próbál most változtatni egy kezdeményezés, melynek célja, hogy némi örömöt és jókedvet csempésszen a rómaiak életébe: a Római Filmfesztivál Alice nella Città nevű, főleg fiatalabbaknak szóló független és párhuzamos programsorozata arra ösztönzi az embereket, vetítsenek klasszikus filmjeleneteket a szomszédos épületek falaira.

Az akciót Fabia Bettini és Gianluca Giannelli, a fesztivál igazgatói kezdték el, akik a fővárosban, otthonukból kezdtek el vetíteni, példájukat Pisában, Torinóban és Palermóban is követték. A szerzői jogok miatt csak egy-egy jelenet bemutatására van lehetőség; az első héten alábbi filmekből vetítettek kisebb részleteket: Holt Költők Társasága, Billy Elliot, Cinema Paradiso, Az édes élet, Berlin felett az ég, Csoda Milánóban, Chaplin A diktátora és a Macskaarisztokraták.

A vetítések mindig helyi idő szerint este 10 órakor kezdődnek, hogy "ezek után a fárasztó napok után az emberek könnyebb szívvel aludhassanak el, miután a legszeretettebb filmek nézésével megosztottak egymással néhány pillanatot". A szervezők várják a tippeket, milyen mozik kerüljenek még sorra.

A kezdeményezés más országokba is eljutott, akadt példa hasonlóra a Fülöp-szigeteken, Brazíliában és Vietnamban; de elindult a kezdeményezés Angliában, Franciaországban, Svájcban és Bulgáriában is. Sztárok is az akció mögé álltak, Penélope Cruz például az alábbi videót osztotta meg Instagrammján.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mandando mucho amor ❤️ Sending so much love

Penélope Cruz (@penelopecruzoficial) által megosztott bejegyzés, Márc 23., 2020, időpont: 4:25 (PDT időzóna szerint)

Figyelmébe ajánljuk