Ennél jobb lehetősége nem lesz bepótolni magyar filmtörténeti lemaradásait!

  • Szabó Ádám
  • 2020. március 22.

Mikrofilm

A távoktatásban tanuló diákok is figyeljenek!

Veszélyhelyzet, home office, földbe álló színházi élet, bezárt mozik és #maradjotthon, nem sok mindent tud csinálni az ember járvány idején, de szerencsére egyre-másra születnek  az életet megkönnyíteni hivatott kezdeményezések. A színházak online közvetítésekkel állnak elő, és lassan a vaskalapos filmforgalmazók is csatlakoznak a 21. századhoz: a szokásos néhány hónapi szünetre fittyet hányva kerülnek fel a streamingplatformokra a legfrissebb mozifilmek.

A különleges helyzet kívánta helyzethez igazodva a Nemzeti Filmintézet (NFI) is igyekszik tenni valamit otthon maradókért: több tucat klasszikus magyar filmet tettek ingyenesen, online elérhetővé. A 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm között vannak közhelyesen klasszikus mozik, amelyeket már azok is egy tucatszor láttak, akik nem akarták, de akadnak ritkán elcsíphető ínyencségek és igazi gyöngyszemek is.

Az NFI igyekszik segíteni azoknak a diákoknak is, akik épp távoktatásban készülnek a ki tudja mikor és milyen formában sorra kerülő érettségire: a szokásos Jókai-adaptációk mellett az Édes Anna, az Aranysárkány és a Tanár úr, kérem... is elérhető. Ha valaki pótolná lemaradását magyar filmtörténetből, szintén jó helyen jár: Szőts István remek Emberek a havasonja, Az ötödik pecsét, vagy a Szerelem is nézhető.  Az NFI Filmarchívum ráadásul elérhetővé teszi oktatási célú portálját, az Alapfilmek honlapot (www.alapfilmek.hu) is, amely az általános iskoláktól a gimnáziumig kínál segédanyagokat a magyar filmek feldolgozásához. Jelenleg 312 feldolgozott magyar filmről kínál információkat és részleteket is, amelyek szintén segíthetik a digitális oktatást.

A történelmi témájú filmek közül bátran ajánljuk Mészáros Márta Napló-trilógiáját, az Angi Verát, vagy épp a Sose halunk meget. A 80 huszárt, a Szegénylegényeket, a Valahol Európábant és A tizedes meg a többieket remélhetőleg már mindenki kívülről fújja, de a karantén remek idő arra is, hogy ugyanígy legyenek Ember Judit Pócspetrijével, a Hideg napokkal vagy épp a Tízezer nappal.

Kár lenne abba a hitbe ringatni magunkat, hogy a mai tizenévesek ugyanazokért a filmekért rajonganak, mint 30-40-50 évvel ezelőtti kortársaik. Így az ingyenesen streamelhető gyermek- és ifjúsági filmeken valószínűleg a szülők sokkal jobban szórakoznak majd, de ki tudja, a karantén egészen furcsa dolgokat hozhat ki a kicsikből és nagyokból is. Vuk, Ludas Matyi, SzaffiÉgigérő fűHahó, Öcsi! és persze a Keménykalap és krumpliorr a nemrég elhunyt Csukás István emlékére. Bő a választék.

A teljes filmlista a linkekkel együtt itt érhető el.

Figyelmébe ajánljuk