Fikciós politikai krimi készülhet az őszödi beszédről

  • narancs.hu
  • 2021. február 26.

Mikrofilm

A filmterv körül nagy a titkolózás.

800 millióból foroghat politikai krimi az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról, nemzetközi stábbal - írja a 24.hu.

A lap értesülései szerint a filmterv körül nagy a titkolózás, de egy fikciós nagyjátékfilmről lehet szó, amely a 2006. őszi eseményeket állítja középpontjába és feltehetően az őszödi beszéd kiszivárogtatása és az ezt követő zavargások is szerepet kapnak benne.

A készülő filmről hivatalos információ még nincs, de a lap iparági forrásokra hivatkozva azt írja, már a szereplőválogatások elkezdődéséről értesültek.

"Amikor egy ambíciózus, de elnyomott közvéleménykutató szakember rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll újságíró szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel hamar konfrontálódik a főnökével, egy nagyhatalmú kör célpontjává válnak" – olvasható a szerkesztőség birtokába jutott, Universe Management casting cég által írt levélben.

Bár ebből a leírásből még nem lehet feltétlenül következtetni arra, hoyg a film az őszödi beszédről szólna, de a lapnak nyilatkozó, castingra felkért személyek ezt megerősítették, ők azonban nem kívánták vállalni nevüket.

A castingra hívó levél nformációi alapján a 24.hu arra következtet, hogy a MEGA FILM Kiadó Kft. A hazugság ára címen regisztrált nagyjátékfilmjéről lehet szó. A projekt mellett 800 millió forintos filmgyártási költség szerepel, ennek a törvény szerint 30 százalékát, vagyis 240 millió forintot teheti ki az adókedvezmény formájában kapott támogatás - teszik hozzá. Megemlítik, hogy a nyilvános táblázat alapján a film gyártása már tavaly november óta tart, a forgatás megkezdésére 2021. március 21-ét jelölték meg, a „befejezés dátuma” rubrikában pedig október 23. szerepel. Utóbbi összecseng azzal a lap által idézett feltételezéssel, amely a filmiparban kering, miszerint készülnek egy filmmel, amelyet a 2022-es országgyűlési választások előtt terveznek bemutatni.

A bejegyzett filmtervnél nincs állami támogatás feltüntetve. A Nemzeti Filmintézet (NFI) a lappal közölte, hogy nincs őszödi beszéd témájú filmterv, sem forgatókönyv az általuk támogatott filmek között, tehát ha készül is, hivatalos állami finanszírozás nélkül fog. A projektről megkérdezték Kálomista Gábort, a MEGA FILM Kft. ügyvezetőjét és egyik tulajdonosát és az Universe Management Kft. ügyvezetőjétől, Markovics Annabellt. Kálomista nem akart nyilatkozni, Markovics pedig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy készül ilyen film. 

Figyelmébe ajánljuk