Godzilla újra az élre tört

  • narancs.hu
  • 2024. április 2.

Mikrofilm

Nagyon úgy tűnik, reneszánszát éli a japán óriásszörny.

Szintre napra pontosan három éve, hogy a koronavírus után újranyitó amerikai mozikban bemutatták a Godzilla Kong ellent, ami a karantén utáni mozi első sikerévé vált. Világszinten 470 millió dollárral zárta pályafutását, ami 155 milliós költségeihez képest inkább számít kielégítőnek, mint kiugróan jónak. Arra mindenesetre elég volt, hogy a MonsterVerse nevű franchise-t tovább görgesse.

A szörnyuniverzum a 2014-es Godzillával indult, majd 2017-ben a Kong: Koponya-szigettel King Kong is megkapta a maga önálló moziját. Aztán jött 2019-ben a Godzilla II – A szörnyek királya, aztán 2021-ben a két szörny már emlegetett összecsapása. Mindegyik film rettenetesen drága volt, hihetetlenül látványosnak szánták – ehhez képest viszont olyan kiugróan nagy sikert egyik sem tudott elérni. A Warnernél mindenesetre a bizalom továbbra sem ingott meg, elvégre a Halálos iramban-sorozat is csak valamikor az ötödik rész környékén vett repülőrajtot.

Könnyen lehet, hogy a most bemutatott Godzilla x Kong: Az Új Birodalom lesz az, ami új lendületet ad majd a szörnyuniverzumnak: a 2014-es Godzilla óta ugyanis a franchise egyetlen darabja sem kezdett ilyen jól. A filmnek legfeljebb 50-55 millió dolláros nyitányt jósoltak, ehhez képest 80 millióval kezdte mozis pályafutását, alig elmaradva a Godzilla 93 milliós nyitóhétvégéjétől. Zárójelben azt is meg kell jegyezni, hogy a pandémia utáni, éppen csak éledező mozihelyzetbe berobbant Godzilla Kong ellen még szimultán nyitott a mozikban és a streamingen, és így ért el közel 500 milliót. A mostani mozi körüli felhajtáshoz vélhetően az is hozzájárult, hogy a japán Godzilla-sorozat 37. felvonása, a Godzilla Minus One nemcsak a kaiju-franchise eddigi talán legjobbja, de legsikeresebbje is lett: elnyerte a legjobb vizuális effektusok Oscarját és az amerikai mozikban is nagyot ment.

A legújabb szörnyes mozi világszinten is jól muzsikált, 114 millió dollárt kaszálva, azaz máris 194 milliónál jár a számláló. Sőt, a Dűne: Második rész (82,5 millió dollár) mögött övé az idei év második legjobb nyitóhétvégéje, világszinten pedig Denis Villeneuve sci-fije és a Kung Fu Panda 4. mögött jelenleg ez 2024 harmadik legsikeresebb filmje. Ehhez az is kellett, hogy az idei mozis év ilyen gyéren induljon: a tavalyi évkezdéshez képest 20 százalékkal csökkentek a bevételek. Godzilla és Kong egy másik, teljesen feleslegesnek tűnő folytatást ütött ki a bevételi lista első helyéről: a Szellemirtók – A borzongás birodalmát. Ez már a harmadik próbálkozás, hogy az 1984-es klasszikus vígjátékot (és annak öt évvel később érkező, ugyancsak kultikus folytatását) megpróbálják a mai nézők ízlésének megfelelően remake-elni. Nagyon úgy néz ki, ez ugyanúgy besül majd, mint a 2016-os remake és a 2021-es Szellemirtók – Az örökség.

A Godzilla x Kong: Az Új Birodalom március 28-tól látható a hazai mozikban. A Szellemirtók – A borzongás birodalma április 11-én érkezik hozzánk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk