Három díjat nyert Reisz Gábor új filmje Torinóban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. december 2.

Mikrofilm

A Rossz versek elismerő oklevelet kapott a szaktekintélyekből álló zsűritől, valamint a legjobb forgatókönyv díját is neki ítélték oda - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

A nagy presztízsű olasz seregszemle, amelynek díjait szombat este adták át, mintegy kétszáz alkotást vonultatott fel - írták a közleményben.

A fesztivál nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrije, amelynek elnöke Csia Csang-ko kínai sztárrendező volt, elismerő oklevéllel méltatta a Rossz verseket. Reisz Gábor nyerte el a Scuola Holden díjat, amellyel a legjobb forgatókönyvet díjazta a diákzsűri, továbbá AVANTI (Agenzia Valorizzazione Autori Nuovi Tutti Italiani) zsűrijének a fesztivál legjobb filmjét elismerő díját is a magyar alkotás kapta.

Az elismeréseket Reisz Gábor, aki egyben a film forgatókönyvírója és főszereplője is, személyesen vette át szombat este Torinóban. A szakember önéletrajzi ihletésű filmjében a felnőtté válás legfontosabb kérdéseivel foglalkozik: megvalósíthatóak-e a vágyaink, és különböző gyerekkori énjeink elégedettek lennének-e azzal az emberrel, akivé váltunk.

A rendező első filmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan több mint 65 ezer nézőt vonzott a magyar mozikba, és világszerte díjakkal jutalmazták a filmfesztiválokon. A sikert követően Reisz Gábor részt vehetett a cannes-i filmfesztivál rezidensprogramjában, amelynek keretében több hónapon át dolgozott Párizsban az új forgatókönyvön.

A Rossz verseket 55 forgatási napon, 120 helyszínen forgatták a Proton Cinema gyártásában, a Les Films du Balibari és az RTL Magyarország koprodukciójában, a Filmalap támogatásával. 
Az alkotás december 27-én kerül a magyar mozikba a Cirko Film forgalmazásában - olvasható a közleményben

Akárcsak első rendezése esetében, Reisz Gábor új alkotásának, a Rossz versek zenei alapját is nagyrészt a VAN Filmzenekar szerezte, a Most című számhoz klipet is készítettek:

Beletapos a lelkedbe a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan film alkotóinak új dala

Klipet is készítettek a Most című számhoz.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.