Egy svéd bírónő küzdelme a háborús bűnökkel vádolt koszovói politikussal

  • 2020. november 17.

Mikrofilm

Akit persze felmentenek. Verzió-ajánlónk mai darabja Carolina Troedsson Hazafias pálya című dokumentumfilmje.

Aki szerint minden politikus tisztességtelen, azt Caroline Troedsson filmje megerősíti vélekedésében. Aki meg azt, hogy a politikusokat (is) ellenőrizni és a törvények betartására kényszeríteni hivatott alsóbb és felsőbb szintű, helyi és nemzetközi bíróságok teljesen alkalmatlanok nemes feladatukra, viszont maguk is politikai eszközzé válhatnak, az ugyancsak igazolva láthatja meggyőződésének helyességét.

A koszovói Fatmir Limaj, egykor gerillavezér, az ország függetlenné válásának emblematikus hőse, majd vezető politikus, pártelnök többször állt nemzetközi bíróság előtt, de sosem tudtak rábizonyítani háborús bűnöket – főként, mert a koronatanú, hogy, hogy nem, öngyilkos lett a tárgyalás előtt. A film azt a szintén nemzetközi bíróság előtt, ám Koszovóban lefolytatott tárgyalássort kíséri végig, amikor viszont korrupcióval gyanúsítják. A bizonyítékok itt is megkérdőjeleződnek, és végül az lesz, amit az elején is sejthetünk: a hallgatag államférfi mosolyogva távozik. Győzött úgymond az igazság, a nemzetközi összeesküvés kudarcot vallott. És lehet, hogy így is van: a tárgyalás ideje alatt pattan ki a nemzetközi jogi misszió több korrupciós ügye, a távozó vezetője is kitálal, a politikai befolyásolás eszközének minősíti a szervezetét.

A film hőse a svéd bírónő, aki elkötelezetten, de a szükséges dörzsöltség nélkül küzd az igazságért. A tanúk megvezetik, az ügyvéd megeszi reggelire, még az ítélethirdetésnél elvárt csendet se tudja megteremteni a tárgyalóteremben, aztán fáradtan révedezik a pristinai erkélyén, nem nagyon érti, mi folyik a Balkánon. Miként a munkaadói sem.

Az idén online megrendezett 17. Verzió Emberi jogi Dokumentumfilm Fesztivál programja ide kattintva érhető el, a film pedig itt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?