Ilyen is van: a Disney visszavonta cenzúráját – egy fenékkel kapcsolatban

  • narancs.hu
  • 2022. november 19.

Mikrofilm

Aki eddig hiányolta, most ismét a maga teljességében, Daryl Hannah fenekével együtt nézheti a Csobbanást.

Az, hogy Hollywood története tele van káros sztereotípiákkal, eddig is tudtuk. Ahogy azt is, hogy a Disney sokszor maga sem tud mit kezdeni saját múltjával, klasszikusaival és azokkal a termékeivel, amik ma már egyesek szerint sértőnek számítanak: a MeeToo hatására utólag kivágtak egy jelenetet a Toy Story 2-ből; a nagy sikerű Rémusz bácsi meséjét rasszizmusa miatt tüntették el a süllyesztőben; a Disney+ pedig már indulásakor cenzúrázott egy Simpson család-epizódot.

Azóta kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen eset, hogy a politikai korrektség miatt utólag nyúltak bele egy-egy filmbe vagy sorozatba – sőt, mindezt olyan gyakorisággal tették meg, hogy a studio woke-izmusa és vezeklése mára közmondásossá vált. Az is előfordul azonban, hogy észhez térnek és korrigálják a túlzásba vitt cenzúrát. Ez történt a Csobbanás címú 1984-es romantikus fantasy esetében is.

A film a Tom Hanks által alakított főhős és szerelme, a Daryl Hannah játszotta hableány románcáról szól. Amikor azonban három éve elstartolt a Disney+, a Csobbanás egy jelenetét digitálisan manipulálták: a tengerbe pucéran berohanó Hannah haját utólag egészen a combjáig meghosszabbították. Minderre persze azért volt szükség, nehogy a gyerekek egy pucér feneket láthassanak a tévében.

A film a közelmúltban 4K-s arcfelvarrást kapott a streamingplatformon, a cég pedig úgy döntött, visszavonja a „fenékcenzúrát”. Ahhoz, hogy eredetiben, a maga pucérságával nézhessük a jelenetet, csak a szülői felügyeleti beállításokat kell módosítanunk. A platformra még márciusban élesedett ez a funkció, miután felkerültek a streamingre azok a még Netfixre készült Marvel-sorozatok (Jessica Jones, Luke Cage, Daradevil stb.), amelyek a Disneytől eltérő módon kellően véresek és mocskosszájúak voltak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk