Jeremy Irons a Narancsnak: „Diktátor vagyok”

Mikrofilm

Délcegen üli meg a lovát és klónokat készít kilóra a Watchmenben. A színésszel New Yorkban beszélgettünk.

Alan Moore magyarul is megjelent kultikus képregényét viszi tovább az HBO új sorozata, a Watchmen, melynek egyik kulcsfiguráját az Oscar-díjas színész alakítja. A Magyar Narancs legfrissebb számában interjút olvashatnak a kastélytulajdonos sztárral (erről bővebben nyomtatott lapszámunkban), akinek szép emlékei vannak Budapestről (erről az interjút megelőző kézfogás közben emlékezett meg futólag) és aki - sajtósai legnagyobb rémületére - nem rest a politikához fűződő viszonyáról is szót ejteni.

A számos rockerkarkötőt viselő 71 éves legendával, aki minden másban úgy fest, mint a tökéletes angol úriember, Köves Gábor találkozott New Yorkban. Ízelítő az interjúból:

Magyar Narancs: Sosem vonzotta a politikai karrier?

Jeremy Irons: Nem. Apám mondogatta, hogy sose menj a politika közelébe, mert az csak boldogtalanná tesz. Szerintem igaza volt. Ez nem idealistáknak való. Persze vannak jó példák, ilyen volt Václav Havel, aki úgy került a politikába, hogy sikerült megőriznie az idealizmusát. De Angliában mire odáig jutsz, hogy a hatalom közelébe kerülsz, már annyi kompromisszumot kellett megkötnöd… Ez nem nekem való. Természetemnél fogva én inkább diktátor vagyok. Ha így is lehetne, ha azt mondhatnám, na, elég a mellébeszélésből, végezzük a dolgunkat, oldjuk meg a kapitalizmus problémáit…

Irons a Watchmenben

Irons a Watchmenben

Fotó: HBO

MN: Tegyük fel, megadatik, hogy egy évre diktátor lehet. Első intézkedés diktátorként?

JI: Megváltoztatnám az adórendszert, a dúsgazdag, világméretű cégek pénzéből segíteném a szegényeket. Egy jótékony diktátor – ezt Adrian Veidt, a sorozatbeli figurám is szívesen elmondta volna magáról.

MN: Megkönnyíthette az azonosulást a szereppel, hogy nemcsak a sorozatban, de a valóságban is van egy kastélya.

JI: A saját kastélyom méretben azért elmarad a filmbélitől. De nem csak kisebb, jobban is mutat. Az én váram vonzóbb, ugyanakkor egyszerűbb építmény. Sokkal hívogatóbb látvány. A sorozatban egy viktoriánus kastélyom van, a korabeli építészeti túlzások szörnyeteg példánya. Borzalmas egy hely, szerintem el kéne bontani.

A teljes interjú a friss Magyar Narancsban olvasható, mely csütörtöktől kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk