Jövő héten dúskálni fogunk a jobbnál jobb cseh és szlovák filmekben

  • narancs.hu
  • 2018. február 16.

Mikrofilm

Érkezik az 5. Cseh és Szlovák Filmkarnevál, ahol még Jiří Menzel-maraton is lesz.

Idén már az 5. Cseh és Szlovák Filmkarnevált rendezik meg a Toldi moziban, és az eseményt a szervezők szerint azzal lehetne a legjobban jellemezi, hogy „történelem dióhéjban”. A cseh és szlovák filmtermés friss darabjait felvonultató mustra ötnapos lesz, jövő szerdán kezdődik, és még vasárnap is el lehet menni néhány alkotást megnézni. De nemcsak új alkotásokból válogathatunk: lesz Menzel-maraton az idén 80 éves Jiří Menzel tiszteletére, aki pont 50 éve kapta meg az Oscar-díjat a Szigorúan ellenőrzött vonatokért. A fesztiválon megemlékeznek a januárban elhunyt szlovák színészről, Marián Labudáról, méghozzá a legismertebb filmje, Az én kis falum levetítésével.

cseh_es_szlovak_filmkarneval_2018

This is "cseh_es_szlovak_filmkarneval_2018" by Budapest Film Zrt. on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

A Jan Masaryk csehszlovák külügyminiszterről szóló nyitófilmet (Masaryk) szerda este vetítik, és már csak azért is érdemes lesz megnézni, mert a cseh film sztárja, Karel Roden alakítja benne  Klement Gottwald kormányának egykori politikusát.

A fesztivál filmjeire szóló jegyek csupán 1200 forintba kerülnek, és itt lehet rájuk lecsapni.

Mi pedig itt, a Mikrofilmen a fesztivál négy izgalmas filmjéről közlünk kritikát az elkövetkezendő napokban, szóval mindenképpen érdemes lesz visszatérni.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

Neked ajánljuk