Két filmet vetítenek a napokban a Verzió filmfesztivál korábbi programjából

  • narancs.hu
  • 2024. május 14.

Mikrofilm

A programok helyszíne a Blinken OSA Archívum.

Májusban két újabb vetítést tartanak a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentum Fesztivál korábbi programjából. Május 16-án, csütörtökön 18 órától a Re:Verzió nevű program utolsó alkalmán egy több szempontból is különleges dokumentumfilm nézhető majd. A Ciné-Guerillas: Jelenetek a Labudović-tekercsekből az algériai függetlenségi háború médiakultúrájába nyújt betekintést. A mai napig érzékenynek számító konfliktusról született már pár emlékezetes mozifilm (Törvényen kívül; A kis katona; Az algíri csata), ilyen egyedi archív felvételeket azonban szinte biztos hogy még nem láttunk róla. Mila Turajlić alkotása ugyanis annak a Stevan Labudović-nak a képeire és naplóbejegyzéseire támaszkodik, aki a jugoszláv filmhíradó munkatársaként negyedszázadon át számított Titó kedvenc operatőrének – épp ezért őt bízták meg a gyarmati felszabadító mozgalom dokumentálásával is. Turajlić nemcsak a jugoszláv filmhíradó archívumának eddig még feltáratlan kincseit mutatja be, de hat évtizeddel az események után elkísérte Labudovićot az algériai helyszínekre is.

A Nice Ladiest eredetileg a Budapest Tavaszi Fesztiválon tervezték bemutatni, ám a május 8-i vetítést elmosta az eső. Ezért május 23-án, csütörtökön19 órától fedett helyen pótolják a programot. Mariia Ponomarova dokumentumfilmje egy 38-73 év közötti nőkből álló pompomcsapatot mutat be, akiknek barátságát az orosz-ukrán háború teszi próbára. Van, aki kénytelen elmenekülni, míg akadnak, akik a Harkivban maradnak. De hogyan lehet az élet örömeire koncentrálni, mikor a kapcsolatok szétszakadnak, a városra pedig bombák hullanak?

További információk a Verzió honlapján olvashatóak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!