Két filmet vetítenek a napokban a Verzió filmfesztivál korábbi programjából

  • narancs.hu
  • 2024. május 14.

Mikrofilm

A programok helyszíne a Blinken OSA Archívum.

Májusban két újabb vetítést tartanak a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentum Fesztivál korábbi programjából. Május 16-án, csütörtökön 18 órától a Re:Verzió nevű program utolsó alkalmán egy több szempontból is különleges dokumentumfilm nézhető majd. A Ciné-Guerillas: Jelenetek a Labudović-tekercsekből az algériai függetlenségi háború médiakultúrájába nyújt betekintést. A mai napig érzékenynek számító konfliktusról született már pár emlékezetes mozifilm (Törvényen kívül; A kis katona; Az algíri csata), ilyen egyedi archív felvételeket azonban szinte biztos hogy még nem láttunk róla. Mila Turajlić alkotása ugyanis annak a Stevan Labudović-nak a képeire és naplóbejegyzéseire támaszkodik, aki a jugoszláv filmhíradó munkatársaként negyedszázadon át számított Titó kedvenc operatőrének – épp ezért őt bízták meg a gyarmati felszabadító mozgalom dokumentálásával is. Turajlić nemcsak a jugoszláv filmhíradó archívumának eddig még feltáratlan kincseit mutatja be, de hat évtizeddel az események után elkísérte Labudovićot az algériai helyszínekre is.

A Nice Ladiest eredetileg a Budapest Tavaszi Fesztiválon tervezték bemutatni, ám a május 8-i vetítést elmosta az eső. Ezért május 23-án, csütörtökön19 órától fedett helyen pótolják a programot. Mariia Ponomarova dokumentumfilmje egy 38-73 év közötti nőkből álló pompomcsapatot mutat be, akiknek barátságát az orosz-ukrán háború teszi próbára. Van, aki kénytelen elmenekülni, míg akadnak, akik a Harkivban maradnak. De hogyan lehet az élet örömeire koncentrálni, mikor a kapcsolatok szétszakadnak, a városra pedig bombák hullanak?

További információk a Verzió honlapján olvashatóak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk