Három dokumentumfilm premiervetítésével jön a Szub/Verzió

  • narancs.hu
  • 2024. április 16.

Mikrofilm

Milyen megoldást választ az ember, ha szembesül a társadalmi igazságtalansággal vagy a politikai diszkriminációval? 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjába illeszkedve három kiváló dokumentumfilm nézhető a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál jóvoltából, három egymást követő májusi estén. A vetítéseket a Városháza udvarán rendezik.

A Szub/Verzió filmjei részben globális problémákat, részben sajátos emberi sorsokat, élethelyzeteket mutatnak be. A Társadalmi rendetlenség az erőforrások korlátozások nélküli kitermelésének (extraktivizmus) globális mintáit vizsgálja: azokat a helyzeteket, amikor valaki, valakik felrúgják azt az íratlan társadalmi szerződést, amely szerint ha keményen dolgozunk, ha tisztelettel bánunk másokkal, ha a szabályok szerint játszunk, akkor elnyerjük jutalmunkat. Fredrik Gertten rendező dokujának célja, hogy újragondolásra késztessen minket közösségeink építőköveivel kapcsolatban, és felélessze a reményt: összefogással igenis legyőzhető az igazságtalanság és a korrupció. A filmet május 6-án 20 órától vetítik.

A Szökés Észak-Koreából a világ talán legzártabb diktatúrába kalauzolja el a nézőt. Több sorsot követhetünk nyomon, egyéneket és családokat, akik igyekeznek elmenekülni abból az elnyomó rezsimből. Újságcikkekből és könyvekből ismerhetjük, mekkora veszélynek teszik ki családjaikat azok, akik a szökés mellett döntenek – de filmen talán soha nem láthattuk, hogy ezeknek a menekülési kísérleteknek a tétje valóban az élet vagy a halál. A filmet május 7-én 20 órától vetítik.

A Nice Ladies az orosz-ukrán háború új arcát mutatja be: egy 38-73 év közötti nőkből álló cheerleader csapat tagjai közötti kötelék eddig elszakíthatatlannak tűnt, a konfliktus hatására azonban a csapat szétszéledni látszik. Van, aki családjával nyugatra menekül, más marad a bombák tépázta városában. A Nice Ladies tagjai azonban igyekszenek a nehézségek és a társadalmi elvárások ellenére is összetartani. A film vetítése május 8-án 20 órkor lesz.

A filmek eredeti nyelven, angol és magyar felirattal nézhetők. További információ és jegyvásárlás ezen a linken.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk