King könyvét és Kubrick filmjét is folytatná A ragyogás második része

  • Szabó Ádám
  • 2019. június 16.

Mikrofilm

Ijesztgetés helyett feszült pszichológiai thrillert ígérnek az alkotók.

Megjelent A ragyogás folytatásából készült film első előzetese – Stephen King könyve itthon Álom doktor néven jelent meg –, a rajongóknak pedig elég volt néhány képkocka Kubrick 1977-es Ragyogásából, hogy eldobják az agyukat. Nem kétséges, hogy King napjainkban ismét reneszánszát éli – nemrég futott a mozikban a Kedvencek temetője remake-je, hamarosan érkezik az Az második része, ráadásul Spielberg Ready Player One-jának egyik legjobb jelenete szintén a Ragyogást idézte meg.

Doctor Sleep Teaser Trailer #1 (2019) | Movieclips Trailers

Check out the official Doctor Sleep teaser trailer starring Rebecca Ferguson! Let us know what you think in the comments below. ► Sign up for a Fandango FanAlert for Doctor Sleep: https://www.fandango.com/doctor-sleep-219234/movie-overview?cmp=MCYT_YouTube_Desc Want to be notified of all the latest movie trailers? Subscribe to the channel and click the bell icon to stay up to date.

Épp ezért óriási várakozás előzi meg

az Álom doktort, főleg hogy a rendező Mike Flanagan azt nyilatkozta, hogy nemcsak King 2013-as regényének adaptálása volt a cél, de Kubrick filmjének folytatása is. A direktor azt is elmondta, a trailerben is feltűnő Ragyogás-jelenekből egyedül a vérrel teli lift származik az eredeti moziból. Minden mást ők alkottak meg és vettek fel újra – így szerettek volna fejet hajtani a kultikus film előtt és kikacsintani a filmrajongók felé is; csak úgy, ahogy a Ready Player One tette. Flanagan ráadásul a manapság dívó tendenciákkal ellentétben engedélyt kért Kubrick örököseitől, és meg is kapta – az eredeti díszlettel együtt, minek segítségével

sikerült is újraalkotni Danny Torrance hideglelős jelenetét

az Overlook Hotel folyosóin.

Az Álom doktor annyiban is szeretne hű maradni az 1977-es filmhez, hogy az alkotók igyekeztek minimalizálni a jumpscare-ek, vagyis a horrorokra jellemző hirtelen ijesztgetések számát, és inkább a történet természetfeletti oldalát domborították ki. A mozit is inkább pszichológiai thrillernek nevezték, amelyben maga az atmoszféra és a feszültség hozza ránk a frászt, nem a hirtelen harsonák és képváltások.

Az Álom doktor Amerikában november 8-án érkezik a mozikba, a magyar bemutató időpontja egyelőre nem ismert.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.