Magyar-ausztrál-svéd koprodukciós kisfilm szerepel a Velencei Filmfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 9.

Mikrofilm

Hegedűs Péter Sorella története című rendhagyó rövidfilmje az Immersive nevű szekció versenyprogramjában mutatkozik be.

Hegedűs Péter Budapesten született, 15 évesen azonban családjával Ausztráliába költöztek. Rendezői diplomát a Brisbane-i Egyetemen szerzett. Főleg dokumentumfilmeket és rövidfilmeket rendez, ezeket ugyanúgy Muhi András producerrel készítette, mint legújabb filmjét. 2003-as Örökség: Egy halász története című dokumentumfilmje az Oscar rövidlistájára is felkerült.

Hasonló karriert futhat be a Sorella története is, melynek témája mellett technikai megoldásai is különlegesek. A rövidfilmet egy 1941 decemberében Lettországban, titokban exponált fekere-fehér fotó inspirálta. A történet a 10 éves Sorella utolsó útját követi nyomon, amely a Balti-tenger partjához vezet: itt közel 4 ezer zsidót, főleg nőket és gyerekeket gyilkoltak meg a nácik. A filmet 360 fokos, mindent, így a környezetet is látó kamerával forgatták – ennek megfelelően a nézők nem a vásznon, hanem egy VR headsettel nézhetik meg: az alkotók célja szerint így a közönség maga is bekerül a történetbe, eldöntheti, merre és mit néz. Rajtunk múlik tehát, hogy a történelmi eseményekből kimetszett 15 perc alatt a megalázott fiatal lányok, gyerekek és asszonyok szenvedésének leszünk-e tanúi, vagy inkább elforgatjuk fejünket a szenvedéstől a havas táj felé.

A Sorella története az idén augusztus 31. és szeptember 10. között megrendezett Velencei Filmfesztivál Immersive nevű szekciójának versenyprogramjában mutatkozik be. Az alkotók a kisfilm mellett egy egész estés dokumentumfilmben is feldolgozzák a főhős megpróbáltatásait. Ezt és a különleges technikával készült rövidfilmet is be szeretnék majd mutatni Budapesten.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk