Matt Damon passzolta az Avatart, félmilliárd dollárt bukott rajta

  • Szabó Ádám
  • 2019. október 4.

Mikrofilm

Ám úgy tűnik, túltette magát a dolgon.

Egy deréktől lefelé lebénult háborús veterán egy távoli, Pandora nevű bolygóra utazik, amit fura, emberszerű kék lényeg laknak – mikor az egyik ilyenbe beleszeret, rájön arra, hogy az erőszakos gyarmatosítás nem biztos, hogy olyan frankó dolog.

Ki gondolta volna, hogy mindez bárkit is érdekelni fog?

Matt Damon biztos nem.

Nagyjából ugyanis erről szól az Avatar – minden idők immár csak második legnagyobb bevételű filmje, amely 2009-ben vészesen közel járt ahhoz, hogy a legjobb film Oscarját is megnyerje – és amelyet Damon annak idején simán visszautasított.

Lenyomták végre az Avatart: megvan minden idők legnagyobb bevételű filmje

Nagy meglepetés azért nem történt. Soha nem kételkedett benne senki, hogy a Bosszúállók sikeres lesz a mozikban, egyedül az volt kérdés, hányadik lesz a filmtörténet legnagyobb blockbusterei között. A minden idők egyik leghatalmasabb mozis vállalkozását lezáró Bosszúállók: Végjáték remekül startolt, már bemutatója előtt, majd azt követően is rekordokat döntögetett, és hosszú hetekig lehetetlen volt letaszítani a bevételi lista éléről.

James Cameron jelenleg is dolgozik az ötrészesre tervezett sci-fin, mely a bemutatójakor igazi, világméretű tömeghisztériát váltott ki – mára azonban szinte teljesen kikopott a köztudatból, és a popkultúrában is alig hagyott nyomot.

Damon a GQ-nak adott interjút Christian Bale-lel együtt közelgő, Az aszfalt királyai című filmjükkel kapcsolatban, amit az Indiewire szemlézett. A beszélgetésben Damon bevallotta, hogy Cameron eredetileg neki szánta az Avatar főszerepét.

„Figyelj, nincs kifejezetten szükségem valakire a szerepre. Nem kell feltétlenül egy nagy, ismert név. Ha nem vállalod el, találok egy ismeretlen színészt és odaadom neki, mert a mozinak nincs rád szüksége. De ha elvállalod, tied százaléka…” – mesélte Damon, itt azonban a GQ újságírója meglepetésében félbeszakította: „10 százalékot ígért a film bevételéből?” – Damon pedig megerősítette, hogy igen. Az Avatar főszerepét végül egy

akkor még valóban ismeretlen színész,

Sam Worthington kapta – ő azóta egy rakás blockbusterben szerepelt A titánok harcától kezdve az Everestig, valódi, Damonhoz hasonló A-ligás sztárrá azonban nem vált. A film viszont világszinten 2,76 milliárd dollár bevételt ért el, ami azt jelenti, hogy Damon a színészi fizetésén kívül legalább 250 millió dollárt kasszírozhatott volna.

Bánhatja, hogy ezt a szerződést nem írta alá

Bánhatja, hogy ezt a szerződést nem írta alá

Fotó: flickr.com

 

Ő viszont nem vállalhatta a mozit, hiszen épp A Bourne-ultimátum és a Zöld zóna című filmeken dolgozott. A színész csak ennyivel kommentálta a történetet: „Szóval igen, több pénzt buktam, mint bármelyik színész… ez szívás, és még mindig brutális belegondolni. De a gyerekeimnek így is van mit enniük. És én is jól megvagyok.”

Figyelmébe ajánljuk