Andy Vajna a NER-ben

Média, rádió, örökös

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2019. február 24.

Mikrofilm

Filmes producerként, befektetőként vagy kaszinótulajdonosként Andy Vajnát mindig a profit érdekelte, ehhez pedig nem átallott kétes hírű adóoptimalizálási módszerekhez folyamodni: ez az a kép, amely a vasárnap, 75 évesen elhunyt kormánybiztosról kialakult, és alighanem fenn is marad a köztudatban.

Nem véletlen hát a Forbes által 67 milliárdosra becsült tekintélyes vagyon, ami jelenleg a 18. helyre elég a leggazdagabb magyarok listáján. Remek intuíciókkal, jó kockáztatóérzékkel rendelkező, nagyvonalú, a vitára nemcsak nyitott, de azt jó értelemben kereső cégbirodalmi vezérnek írták le őt ismerői, és nem utolsósorban olyan embernek, aki nagyon is tudott „adni”. Friderikusz Sándor lapunknak mesélt arról, hogy a 90-es évek népszerű show-jában nemegyszer Vajnának volt köszönhető egy-egy világsztár feltűnése, de halála másnapján Szász János filmrendező érzelmes megemlékezésében egy a producerre jellemző nagyvonalú, segítő gesztust idézett fel („Figyelj, van kedved a Spielbergnek egy dokumentumfilmet csinálni?”) a 24.hu-n.

A fent említett nemes vonásokból ugyanakkor már kevesebbel találkozunk, ha Vajna elmúlt években felépített hazai médiabirodalmát nézzük. A Tv2, ez az állami hitelből megvásárolt, ámde kereskedelminek becézett csatorna még úgy is termelte a milliárdos veszteséget, hogy sok-sok milliárdos nagyságban öntötték bele az állami hirdetéseket. Ez, és persze a sovány nézettségi mutatók vezethettek oda a 444.hu értesülései szerint, hogy őszre a kormányzati médiát felügyelők körében tervet dolgoztak ki arra, hogyan veszik el a csalódást okozó Vajnától a televíziót (és gyúrják össze az Echo Tv-vel) – ám erre eddig valamiért mégsem került sor. A Tv2 legkínosabb szégyenfoltja Vajna érkezése után egyértelműen a csatorna híradója, a Tények lett Kökény-Szalai Vivien vezetésével; hely hiányában nem vállalkoznánk annak felsorolására, hány arcpirító propagandaanyag ment le itt a hajléktalanoktól, Spéder Zoltántól, Soros Györgytől kezdve Vona Gáboron át Juhász Péterig és lényegében bárkiig, aki a kormányzat aktuális ellenfele volt. A műsorra kiszabott bírságok is külön fejezetet érdemelnének, ebből csak azt emelnénk ki, amikor a Nemzeti Választási Bizottság azért büntette meg a Tényeket, mert annak műsorvezetői unortodox módon a Fidesz mellett tették le a voksukat közvetlenül a tavalyi választás előtt. „Egyszerűen nem érdekli. Az üzlet részének tekinti, hogy a tévéért cserébe neki engednie kell ilyen híradók leszállítását” – mondta a Narancsnak Vajna egyik ismerője a Tv2-ből, ami jelzi azt is, hogy Vajnának túl sok morális fenntartása nem volt mindezzel kapcsolatban. Vajna mégis szerette magát függetlennek mutatni, miközben kiszolgálta a hatalmat: „A politika nem szól bele a Tv2 hírműsoraiba” – nyilatkozta két éve a Figyelőnek; talán maga se hitte, amit mondott.

Akkor sem volt túl finnyás, amikor országos rádióhálózatát építette ki (Rádió 1), és ennek érdekében lettek ellehetetlenítve vagy kizárva azok, akik az általa is megcélzott frekvenciára pályáztak. Vidéki rádiós szerkesztőségek pályafutása ért véget Vajna feltűnésével. Térhódításához a médiahatóság végig asszisztált. De nem csak ehhez: az állami szervezet semmi problémát nem látott abban, hogy egy személynél fut össze egy országos televízió, egy országossá duzzadó rádióhálózat, valamint a Lapcom kiadó megvásárlásával egy országos terjesztésű bulvárlap (Bors), és két (Győr-Moson-Sopron, Csongrád) megyei lap. Bő egy éve részletesen bemutattuk, hogyan vette át Vajna az irányítást a Lapcom politikai tartalmai felett (lásd: Andy Vajna, a vidék hangja, Magyar Narancs, 2017. december 10.): a fideszesítés azonnal elkezdődött a tulajdonosváltás után, vezető szerkesztőket elküldtek, és volt rá példa, hogy pótlásuk fideszes politikus mellől érkezett. Azaz Vajna nagyon is tisztában volt azzal, hogy mit várnak el tőle – már ha egyáltalán valóban ő szervezte le ezeket a „változásokat”, és nem valaki más. Pár hónapja azonban átadta az írott sajtótermékeket tartalmazó pakettjét a fideszes alapítványi konglomerátumnak. Jó ajánlatott kapott, mondta erről. Amit nyilván nem is lehetett visszautasítani. (Mindeközben – ez is jellemző volt rá – engedte, azaz nem szankcionálta, ha a Rádió 1 reggeli műsorában Sebestyén Balázsék a kormányt kritizálták, még ha a műsorvezetők CEU melletti kiállását nyilvánosan helytelenítette is.)

A kormányzati hátszéllel, törvényességi aggályokat felvető módon, NER-es házi bankból finanszírozott médiaterjeszkedésének a koronája – veszteségei ellenére – a Tv2, míg rádiós cége (Radio Plus Kft.) legutóbbi számai milliárdos profitról mesélnek. Ehhez jön az évente rendre több milliárdot fialó fővárosi kaszinóhálózata, közel 40 cége, és ki tudja, hány egyéb, a nevén vagy épp más nevén lévő off­shore-birodalma. Mindennek láttán adódik a legfontosabb kérdés: kié lesz ez a hatalmas befolyást biztosító vagyon? Írt-e végrendeletet Andy Vajna, aki az Index szerint a legutóbbi időkig is roppant aktívan vett részt a cégei irányításában, azaz egy részletes dokumentum nélkül aligha képzelhető el ennek a sokrétű, egy külső személynek nyilván átláthatatlan cégbirodalomnak komolyabb megtorpanás nélküli továbbélése. Vajnának egyetlen fia volt korábbi feleségétől, aki azonban 2007-ben öngyilkos lett. Az is tudható, hogy jelenlegi feleségével, Vajna Tímeával házassági szerződés is összekötötte, és ebben a pillanatban ő, azaz a gyémánt- és a fánkbizniszbe belekóstoló Vajna Tímea tűnik a legesélyesebb jelöltnek az örökösi címre. Azt persze nem tudhatjuk, hogy a médiabirodalmon volt-e valakinek opciós vagy másféle joga (a Mészáros-közeli MKB-nak például jelzálogjoga), de az sem lehetetlen, hogy Vajna nem hagyott elvarratlan szálat, elvégre jó ideje tisztában volt azzal, milyen egészségi problémákkal küzd.

Figyelmébe ajánljuk