Tartalom

MaNcs 31. évf. 04. sz. (2019-01-24)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A brit ragály

Azt mondja Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy most már csak egyetlen megoldás maradt a Brexit-probléma kezelésére.

A szerk.

A szerk.

Tudták

Amiről George Birnbaum a több svájci napilap hétvégi mellékleteként szolgáló Magazin című újságnak beszélt (a cikket itthon a 24.hu fedezte fel, s azóta elérhető angolul a buzzfeed­news.com oldalon is), sok újdonságot nem tartalmaz.

A szerk.

A szerk.

Üldözve

„Nyissátok már ki! Nyissátok már ki! A kurva istenit neki!” – kiáltozzák a tévészékház beeresztő kapujához érkező biztonsági őrök, akik Hadházy Ákost cipelik ki – tisztán látható erőszakkal – az épületből.

Publicisztika
Belpol

Interjú

Belpol

„Csak az erő nyelvén lehet”

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője

A múlt héten két, Magyarország szempontjából különösen fontos javaslatot fogadott el az Európai Parlament, az Európai Bizottság pedig a magyar médiapiac torzulásait is vizsgálhatja.

Az idősgondozás megoldatlansága

Belpol

Utolsó zugok

A magyar idősgondozás éppúgy kettészakadt, mint a társadalom egésze: a szegény nyugdíjasok még szegényebbek és kiszolgáltatottabbak lettek, a tehetősebbek viszont egyre több lehetőség közül választhatnak. Az állam pedig hátrébb lépne.

A magánkiadók kiszorítása a közoktatásból

Belpol

Tankönyv csak az államtól!

Az Orbán-kormány immár ötödik éve folytatja furcsa háborúját a magántulajdonú tankönyvkiadók ellen. Az idén közel kerülhetünk a tankönyvpiac teljes államosításához, a privát kiadók egyedül a szülők és a pedagógusok bátorságában bíznak.

Lesz-e sztrájk?

Belpol

Visszafogott lendület

Január elején még általános sztrájkban reménykedtek, most már inkább egymásba érő munkabeszüntetésekben és demonstrációkban bíznak a szakszervezetek. A bértárgyalásokkal a kormány könnyen lehűtheti a kedélyeket.

Külpol
Zene

Interjú

Zene

„Kedvünkre fetrengünk egy vastüdőben”

Pálinkás Tamás énekes, dalszerző

Az Isten Háta Mögött-tel (IHM) a szó eredeti értelmében vett progresszív metált játszott, amit új zenekarában, a Tejben elborult popzenére cserélt. Az énekes szubpopról, leszokásról és arról is mesélt, miért nem sírja vissza az IHM-et.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A Pinkán túl

Burgenlandi Magyar Magazin

Van egy pillanat a műsor legelején, amikor kissé elbizonytalanodunk, mi jöhet még: Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök és Magyar Levente budapesti külügyi államtitkár a felsőőri kisiskolásokkal együtt próbálja el­énekelni az „alsóőri kisleány, vigyél által a Pinkán” kezdetű népdalt. Elárulhatjuk, nem nagyon megy nekik; szerencsére a műsor a hátralévő háromnegyed órában nem ezen a csapáson halad tovább.

Képzőművészet
Könyv
Színház

Színház

Színház

Ünnepi arcrongálás

Pintér Béla és Társulata: Jubileumi beszélgetések

Ez az előadás nem lesz népszerű még a Pintér-rajongók körében sem. Részben azért, mert nem „sima” fikciós darab (van-e ilyen egyáltalán – erről majd később), részben azonban azért, mert pont azt bombázza és rombolja, amit eddig Pintér Béla felépített.

Gasztro
Lélek

Interjú

Lélek

"Magyarországon csak az oroszoknál rosszabb a homoszexualitás megítélése"

Takács Judit szociológus a homoszexuálisok „gyógyításáról”

Pár hete a köztévé egyik adásában a homoszexuálisok „gyógyítása” volt téma: a műsor szereplői szerint van erre megoldás. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos tanácsadóját arról kérdeztük, hogy komolyan lehet-e venni az efféle megnyilvánulásokat.

Mikrofilm

Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Mikrofilm

Olvadó lelkek

Dzsihadista apák és fiúk, Hitler-rajongó cseh kisember és RSG-dráma – megnéztünk néhány filmet a BIDF idei felhozatalából.

Andy Vajna a NER-ben

Mikrofilm

Média, rádió, örökös

Filmes producerként, befektetőként vagy kaszinótulajdonosként Andy Vajnát mindig a profit érdekelte, ehhez pedig nem átallott kétes hírű adóoptimalizálási módszerekhez folyamodni: ez az a kép, amely a vasárnap, 75 évesen elhunyt kormánybiztosról kialakult, és alighanem fenn is marad a köztudatban.

Andy Vajna szerepe a magyar filmgyártásban

Mikrofilm

Szobor a hajó orrán

Bár már közel nyolc éve áll az Andy Vajnához köthető Magyar Nemzeti Filmalap, még mindig vita tárgya, hogy beszélhetünk-e Vajna-éráról, és most – az alapító halálával – valóban egy korszak végéhez érkeztünk-e.