Megtiltotta filmje vetítését a rendező a moszkvai fesztiválon

  • narancs.hu
  • 2022. július 21.

Mikrofilm

Erkel Bálint azt mondta, a Lázadás pont arról szól, hogy ki kell tartani az elnyomással szemben.

Bár több hónapos szelekció után beválogatták a Lázadás című magyar filmet a 44. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál programjába, a  mű rendezője nem járul hozzá, hogy levetítsék.

Ezt Erkel Bálint a Facebookon jelentette be.

Emlékeztetett, hogy ez az egyik legrégebbi fesztivál, a zsűrijét egykor Szergej Eisenstein, a Patyomkin páncélos rendezője vezette. Ugyanakkor, mint Erkel írja,  Oroszország „barbár háborút indított Ukrajna ellen, terrorista támadásokat vezényelve a civil lakosság ellen; egy háborút, melyet számos formában támogatott Magyarország aktuális kormánya, és nagy valószínűséggel a Moszkvai Filmfesztivál Putyinnal szimpatizáló elnöke is” – írja a rendező.

A Lázadás című film arról szól, hogy ki kell tartani az elnyomással szemben, akkor is, ha nincs más eszköze az embernek, mint a méltóságának megőrzése és a zsarnokoskodók kinevetése. A közlemény így zárul:  „A fenti okok miatt úgy döntöttem, hogy visszavonom a Lázadás vetítési jogait a 44. Moszkvai Filmfesztiváltól. Szabadságot Ukrajnának, szabadságot Magyarországnak!”  

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk