Megtörtént eseményeken alapuló filmek lesznek a Lengyel Filmtavaszon

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. április 30.

Mikrofilm

A Művész Távmoziban mindenki ingyenesen nézheti meg az alkotásokat.

A lengyel filmművészet elmúlt éveinek legérdekesebb öt alkotását vetítik a 28. alkalommal megrendezendő Lengyel Filmtavaszon május 4-8. között online, a Művész Távmoziban – áll a budapesti Lengyel Intézet közleményében.

A budapesti Lengyel Intézet által évente bemutatott fesztivált a nézők kérésére idén is ingyenes és online formában tartják, melynek köszönhetően a filmek Magyarország egész területéről a széles közönség számára is elérhetőek lesznek.

Mint írják, mondanivalójában mindegyik alkotás olyan univerzális értéket képvisel, mint a szabadság, az igazság, a méltóság, a bátorság és a szeretet. Közülük több megtörtént eseményeken alapul.      

A tájékoztatás szerint a sorozat május 4-én az egyik legelismertebb lengyel filmrendező, Agnieszka Holland Oscar-díjra jelölt alkotásával, a Jones úr című film vetítésével indul. A történet egy ambiciózus, fiatal walesi újságíróról szól, aki a harmincas években a Szovjetunióba tett látogatása során leleplezi a kommunista totalitarizmus által elkövetett bűntetteket, és hősies módon, egyedül száll szembe a hivatalos, hazug propagandával. Az újságíró története inspirációul szolgálhatott George Orwell Állatfarm című regényéhez.  

A Lengyel Filmtavaszon Kinga Debska két filmjét is műsorra tűzik. A rendező Madártej című alkotását május 5-én láthatja a közönség. Az öniróniával és humorral teli történet egy a nyolcvanas évek szürke valóságában boldogulni próbáló lengyel családról szól, a cselekményben egy magyar történetszál is helyet kapott.

A május 6-án látható Az én lányaim, teheneim című filmalkotás a családtörténet folytatása, amely attól is különleges, hogy korábban készült, mint a nővérek gyermekkorát ábrázoló Madártej, ennek ellenére mindkét mozi egymást kiegészítve alkot egy egészt – emlékeztet a közlemény.

Május 7-én látható Iwona Siekierzynska Amatőrök című filmalkotása. A film értelmi fogyatékkal élők színházi társulatáról szól. A sérült színészek és Krzysiek mint gondozó és rendező egy személyben egy életre szóló leckét adnak a szabadságról, a méltóságról, az emberségről ép társaik számára.

A közlemény szerint Maciej Barczewski A bajnok című filmjét május 8-án láthatják az érdeklődők. A film a legendás ökölvívó, Tadeusz "Teddy" Pietrzykowski történetét mutatja be, aki az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs táborban az összes súlycsoportban elnyerte a bajnoki címet. A valós eseményeken alapuló filmdráma a lengyel sportoló különleges történetét meséli el, aki a földi pokolban vált a győzelembe vetett remény szimbólumává.  

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.