Mickey egér végül csak lakatot tesz Motkányékra

  • narancs.hu
  • 2021.02.12 18:14

Mikrofilm

A Disney úgy döntött, bezáratja a Jégkorszakot készítő stúdiót. 

A Blue Sky Studios-t 1987-ben alapította a MAGI nevű tech-cég néhány munkatársa, miután a vállalat csődbe ment. Az animációra fókuszáló stúdió első jelentősebb munkája a Bogaras Joe című 1996-os örökbecsű vígjáték volt – ők feleltek az éneklő-táncoló csótányok animálásáért. Már ez is hatalmas ugrást jelentett számukra a Gillette és Braun márkáknak készített reklámokhoz képest, az pedig még illusztrisabb, hogy innen hova jutottak:

a cég egy közel 6 milliárd dollárnyi bevételt fialó stúdióvá vált, melynek legnagyobb sikere a Jégkorszak-sorozat volt.

10 évvel indulásuk után többségi részesedést szerzett a cégben a 20th Century Fox VFX-re (vizuális effektekre) specializálódott vállalata, a VIFX. A megállapodás elég gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen olyan, a Fox égisze alatt készülő filmeken dolgozhattak, mint a Harcosok klubja, az Alien 4 – Feltámad a halál vagy az Egértanya.

A később fő profillá váló animációkba 1998-ban kóstoltak bele először: ekkor készült el az egyik alapító, Chris Wedge rendezésében a Bunny című rövidfilmjük, amely elnyerte a Legjobb animációs rövidfilm Oscar-díját.

Első animációs játékfilmjük, a később három folytatást és számtalan rövidfilmet is kitermelő Jégkorszak igazi bombasikernek bizonyult, nem csoda, hogy franchise lett belőle. Szintén ők készítették a Riót és folytatását, valamint a Ferdinándot – a Jégkorszak mellett ezeket is Oscarra jelölték. Golden Globe-jelölésig jutott a Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts Film című animációjuk. Akadt persze mellényúlásból is: a Robotok, a Zöld urai és a Kémesítve is elhasalt a pénztáraknál.

A Deadline értesülései szerint viszont most ezzel vége is a dalnak a stúdiónál – vesztüket pedig még csak nem is a gyenge pénzügyi eredmény okozta. Minden idők egyik legnagyobb volumenű filmipari ügyletében 2019-ben azonban a Disney felvásárolta a Fox stúdiót és vállalatait, így a Blue Sky Studios is hozzájuk került. Sokak szerint a cég sorsa már ekkor megpecsételődött, hiszen kezdettől fogva Mickey egérék vetélytársának számítottak, a Disney-nél azonban csak most döntöttek úgy, hogy lehúzzák a rolót a stúdiónál.

A koronavírus okozta járványhelyzet ugyanis a világ legnagyobb filmvállalatát is megviselte: nemcsak a mozik tartottak zárva az év legnagyobb részében, de szórakoztatóparkjaik is, és hajóútjaik sem indulhattak el. Ilyen körülmények között pedig úgy döntöttek,

saját műhelyük és a Pixar mellett nem tartanak fent a továbbiakban egy harmadik animációval foglalkozó vállalatot is.

A döntéssel a Blue Sky közel 450 dolgozója maradhat állás nélkül. A stúdió filmjeinek jogai természetesen továbbra is a Disney-nél maradnak, és elérhetők lesznek a streamingplaformján, a Disney+-on.

A döntéssel viszont a cég legújabb, készülő filmjét, a 2022-re tervezett Nimonát is elkaszálták, amelynek munkálataiból még körülbelül 10 hónap volt hátra. Az animáció, amelyet valószínűleg soha nem mutatnak már be egy fiatal alakváltóról szólt volna, aki egy őrült tudóssal szövetkezve igyekszik megdönteni a királyságot.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.