Ismét nézhetők a Verzió fesztivál legjobb filmjei

  • narancs.hu
  • 2021. február 15.

Mikrofilm

A Re:Verzió virtuálisan ismét elhozza nekünk a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál közönségkedvenc filmjeit.

Dokumentumfilmekből sosem elég, ameddig pedig léteznek társadalmi és gazdasági problémák; elnyomott népcsoportok vagy tanulságos, megható emberi történetek, a Verzió fesztiváljának is létjogosultsága lesz. Hagyományosan minden tavasszal tartanak egy ráadást a legutóbbi seregszemle legjobb filmjeiből (a 17. Verzió díjazottjairól itt számoltunk be) a Blinken OSA Archívumban.

Ahogy a koronavírus miatt a fesztivált is virtuálisan rendezték meg, úgy a Re:Verzióra is online kerül sor idén.

Február 15. és április 30. között a szervezők újra elérhetővé teszik a legutóbbi felhozatal 15 közönségkedvenc filmjét. Ismét nézhető például Schwechtje Mihály Védelem alatt című filmje, amely egy Baptista Szeretetszolgálat által működtetett védett házat mutat be egy szociális munkás napján keresztül. A doku tavaly elnyerte a fesztivál legjobb magyar filmnek járó díját. A közönségdíjat hazavivő Végstádium szintén szerepel a kínálatban: Wizner Balázs és Gaal Ilona tabudöntögető filmje egy életszerető ember utolsó napjainak a krónikája.

„Voltak helyzetek a történelemben, amikor az áldozatok közül kerültek ki a hősök, s voltak olyanok is, amelyeknek hősök estek áldozatául. Wu Hao filmje abban a kivételes szituációban játszódik, amikor megszűnik minden különbség: minden áldozat hős, és minden hős áldozat” – írtuk Wu Hao 76 nap című filmjének ajánlójában, mely a karantén alá kerülő Vuhant mutatja be, és most újra elérhetővé vált. Hye-Ryeong Park A vándorszakács című dokumentumfilmje olyan, mint egy hihetetlenül meditatív főzős valóságshow, amelynek főhőse kizárólag természetes alapanyagokból készít ételeket, melyek nemcsak a gyomornak esnek jól, de amint a film bemutatja, a lelket is gyógyítják. A Verzió egyik legnagyobb sikerét aratta, így a Re:Verzió válogatásába is bekerült a Maddy, a modell című film, mely a divatszakma első Down-szindrómás modelljét mutatja be. „Bármennyire is egyedül való maga az eset, e némiképp ellentmondásos történet számos tanulsággal szolgál a Down-szindrómával élőkről (is)” – ajánlottuk korábban. Barta Tamás, az LGT gitárosa 1974-ben disszidált Amerikába – itt gyilkolták meg 1982-ben. A Barta Tamás – Siess haza, vár a mama a zenész itthon maradt anyjával való kapcsolatát mutatja be, melynek során a kommunikáció főleg magnókazetták segítségével folyt; Hajdú Eszter filmje most ismét nézhető, a filmről szóló ajánlónk pedig itt olvasható.

A Re:Verzió filmjei ingyenesen, valamint jeképes 650 forintos áron online nézhetőek ezen a linken.

A jegyeladásból befolyt összeget a szervezők az Én vagyok Gréta című film oktatási célú és filmklubszerű felhasználási jogának megvásárlására fordítjuk. A Greta Thunbergről és küldetéséről szóló doku szintén nézhető online, megtekintését itt ajánlottuk.

A következő, 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált 2021 novemberében rendezik, amire a szervezők 2021. május 31-ig várják a nevezéseket. A részletek itt találhatóak: https://www.verzio.org/hu/nevezes.

Figyelmébe ajánljuk