Odáig vannak a Sátántangóért a művészfilmes Netflixen

  • narancs.hu
  • 2022. január 18.

Mikrofilm

Tarr Béla négy filmjével is ott van az oldal toplistáján, de feltűnik neve a 100 legnagyobb rendező között is.

A Mubi nevű streamingszolgáltató olyan, mint egy ízléses művészmozi, egy filmrajongó felhasználó és a Netflix keveréke: az oldalon apró függetlenektől a legismertebb auteurök alkotásáig, a klasszikusoktól az ismeretlen gyöngyszemekig széles a kínálat, de minden film csak 30 napig elérhető. Naponta új mozi válik elérhetővé, nincs reklám, a tartalmakat pedig akár le is tölthetjük – mindez havi 9,99 euró, de diákoknak kedvezmény jár, hét napig pedig ingyen kipróbálható a szolgáltatás. Jelenleg épp elérhető Kieslowski Befejezés nélkülje, Chaplin A diktátora és Modern időkje, Wong Kar Wai 2046 című mozija, vagy épp A legboldogabb lány a világon Radu Jude-től. A streaming itthonról is elérhető, a filmek többsége eredeti nyelven nézhető, akár angol vagy német felirattal.

Talán ennyiből is látszik, hogy a Mubi az ínyenc filmkedvelők és hardcore filmrajongók egyik kedvence, nem csoda tehát, hogy az oldal felhasználói odáig vannak Tarr Béla filmjeiért. A platform hetente frissülő, a felhasználók szavazatai alapján összeállított top 1000-es listáján a Sátántangó a 65., a Werckmeister harmóniák a 93., A torinói ló a 200., a Kárhozat pedig a 676. helyen szerepel. Az első helyen A keresztapa található.

Az IMDb-hez hasonlóan lehetőség van személyes, ajánló jellegű listákat is létrehozni – ezek között akad olyan, amelyik az 5. helyre teszi a Sátántangót.

Egy másik, igen népszerű felhasználói lista minden idők 100 legnagyszerűbb rendezőinek alapműveit gyűjti össze: Tarr a fenti négy filmjével ott van a felsorolásban Rossellini és Truffaut művei mellett.

A Mubi azért is remek felület, mert a filmek alapadatai és stáblistái mellett összegyűjti az arról szóló legfontosabb kritikákat és elemzéseket, fesztiváldíjakat és elismeréseket, mi magunk is értékelhetjük a műveket, ráadásul az adatlap alján egy plusz filmajánlót is kapunk. Az oldal szerint például aki szereti a Sátántangót, az a Fanny és Alexanderral, a Csillagosok, katonákkal, vagy A nimfomániással sem lő mellé.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?