Oltás nélkül a legnagyobb sztárokat is kirakják a produkciókból

Mikrofilm

Ice Cube vakciaellenességével 9 millió dolláros gázsit bukott el, Emilio Estevez pedig a szigorú előírások miatt volt kénytelen otthagyni sorozatát. 

Habár immár a negyedi hullám dörömböl az ajtónkon, a filmvilág szép lassan visszatér a megszokott kerékvágásba – a kényszerű szünet után a legtöbb forgatás ismét beindult, csak épp a koronavírus miatt fokozták a higiénés protokollt és a biztonsági szabályokat, vagy épp stúdióktól függően oltási kötelezettséget írtak alá a stáboknak.

A hollywoodi sztárok többsége persze már beoltatta magát – sőt, van akik tovább is mentek: Sean Penn például azt szeretné, ha legújabb filmjét csak az oltottak láthatnák; Tom Cruise kirohanása pedig virálissá vált: azért akadt ki a stáb két tagjára, mert azok a COVID-19 elleni előírásokat megszegve túl közel álltak egymáshoz.

A színészek között is előfordulnak azonban vakcinaellenesek, de a nemrég napvilágot látott esetek azt mutatják, a stúdiók elképesztően szigorúan veszik a biztonsági előírásokat, így ha valaki nem hajlandó beoltatni magát, azt egyszerűen kirúgják. Akkor is, ha ő lenne a produkció főszereplője.

Ice Cube, az N.W.A. rapperéből lett vígjátéksztár a karantén alatt még maga is a maszkviselés mellett kardoskodott – sőt, 2 ezer maszkot adományozott egy oklahomai főiskolának – , a védőoltást azonban már nem volt hajlandó felvenni. Múlt júniusban már arról írt a Twitteren, hogy az orvosoknak be kellene fejezniük a vírussal kapcsolatos hazudozást, majd egy albumborítóra hajazó képet is megosztott „Halálinjekció” címen, az egyre népszerűbb összeesküvés-elméletre rájátszva.

Mindez végül 9 millió dollárjába, azaz átszámítva több mint 2 és fél milliárd forintjába került. 

Ő játszotta volna ugyanis a főszerepet Jack Black mellett az Oh Hell No! című vígjátékban, melynek forgatása decemberben kezdődik Hawaiin. Ice Cube – polgári nevén O’Shea Jackson – azonban a Sony stúdió kérése ellenére is megtagadta a vakcinát, így a produkció inkább lemondott róla, ő pedig bukta az elképesztő gázsit.

A 80-as, 90-es évek egyik legnagyobb sztárja, Emilio Estevez (Charlie Sheen bátyja) idén tért vissza 1992-es családi sportfilmjéhez, a Kerge kacsákhoz, ugyanis a Disney Pluson sorozat készült a junior hokicsapatról szóló filmből. Ennek sztárja természetesen ismét a Gordon Bombayt alakító Estevez lenne, aki azonban úgy néz ki, egy évad után búcsút is int a meglepően nagy sikert aratott sorozattól: a hírek szerint nem volt hajlandó beoltatni magát.

A Disney stúdió az előírások szerint oltási igazolványt vár el az úgynevezett "A zónában" dolgozó stábtagoktól – ez gyakorlatilag a főbb színészeket takarja, akik alakításuk miatt nem viselnek maszkot.

Mivel Estevez nem igazolta, hogy megkapta a vakcinát, a stúdió úgy döntött, nélküle folytatja a show-t.

Maga Estevez a hírek napvilágra kerülése után azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem vakcinaellenes – sőt, kifejezetten félti az egészségét, ezért is nem tért vissza a forgatásokhoz.

Mint elmondta, tavaly márciusban elkapta a koronavírust, amely után hosszú ideig long COVID-szindrómától, azaz a fertőzés hosszú távú mellékhatásaitól szenvedett, minderről pedig kizárólag azért nem beszélt, mert a show érdekeit tartotta szem előtt. Azt nem részletezte, hogy megkapta-e a védőoltást, azonban azt állította: kizárólag kreatív nézetkülönbségek állnak a mögött, hogy otthagyta a produkciót.

Miles Teller, a Whiplash sztárja a hírek szerint ugyancsak vonakodott beoltatni magát, ráadásul maszkot sem hordott, ezzel azonban nemcsak magát, de egy egész forgatást is veszélybe sodort: elkapta a vírust és egy rakás stábtagot megfertőzött, emiatt a produkció kénytelen volt három hétre leállni. Mindez a The Offer című, a Paramount+-ra készülő sorozatnak közel 6 millió dolláros kiesést jelentett. A sorozat A keresztapa készítését mutatja be, így máris óriási az érdeklődés iránta.

Letitia Wright, a Fekete Párduc Shurija ugyan nem esett el a szereptől, ami sztárt csinált belőle, ám hatalmas felháborodást okozott, hogy a képregényfilm folytatásának forgatásán folyamatosan vakcinaellenes összeesküvés-elméleteket terjesztett – mindezt ráadásul azután, hogy hasonló megjegyzései után a botrány következtében Twitter-fiókját is törölte. Habár a vakcinát illető nézeteiről nem nyilatkozott, azt tagadta, hogy felfordulást okozott volna a forgatáson.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk