Animációs film

Raya és az utolsó sárkány

  • SzSz
  • 2021. április 14.

Mikrofilm

Hajdanán idilli békében és erős szövetségben éltek az embe­rek, aztán jött a széthúzás: mindenki többre, nagyobb hatalomra, befolyásra és önállóságra vágyott, a népek pedig egymásnak estek. 

Ez Kumandra képzeletbeli birodalmának története, de persze nyugodtan beleképzelhetjük a párhuzamokat saját világunkból is.

A Disney animációjában a sárkányok az ősi, háborítatlan világ képviselői, megvédik az embere­ket a zavaros koncepciójú, és hasonlóan ábrázolt druunoktól, akik allergiásak a vízre, ám mindenkit kővé változtatnak. Miután egy tragédiát követően a viszály szétszakítja a népeket, Rayára vár a feladat, hogy felkutassa az utolsó sárkányt, és egyesítse a birodalmat. Mindebben a szokásos meséktől megszokott egy cuki állat plusz két kétballábas segítőnél is erősebb csapat van segítségére: négy cuki lényecske és három vicces sidekick. Klasszikus, tolltartókon és gyerekek hátizsákján örök­életűvé nemesülő mesefigura egyikükből sem válik majd, mégis példás szimbiózisban segítik a történet előrehaladását.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk