Sorozat készül David Cronenberg klasszikus rémségéből

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 23.

Mikrofilm

Az Agyfürkészőkre az HBO csapott le.

Ismét beindulni látszik David Cronenberg szekere: a testhorrorok királya 2014-es bukása, a Térkép a csillagokhoz után nyolc éves szünetet tartott. Ez idő alatt például elképzelte saját halálát, az ebből készült rövidfilmet pedig árulni kezdte, majd idén tért vissza a Cannes-ban bemutatott Crimes of the Future című borzongással. A film egy olyan jövőben játszódik, ahol az emberek adaptálódtak a szintetikus környezethez, a főszereplő páros (Viggo Mortensen, Léa Seydoux) pedig egyfajta avantgard performansszal adnak elő bizarr testmódosításokat. Az alkotás megosztotta ugyan a közönséget, de ismét ráirányította a figyelmet Cronenberg egyedi művészetére. Mint a rendező elmondta, három évig kellett kalapoznia, hogy összeszedje a gyártási költségeket. Korábban úgy volt, The Shrouds címmel sorozatot készít a Netflixnek, a projekt azonban kútba esett. Most viszont az HBO nyújtott segítő kezet a kultdirektornak: itt mutatják majd be az Agyfürkészők című 1981-es filmjének sorozatváltozatát.

Az eredeti mozi egy olyan világban játszódik, ahol bizonyos emberek telepatikus képességekkel és telekinetikus erővel rendelkeznek – ők az agyfürkészők, vagyis scannerek, akik közül néhányan egy terrorista szolgálatába állnak. Célja természetesen átvenni az irányítást a világ felett. A sorozat az ígéretek szerint nem a film direkt adaptációja lesz, hanem annak világában játszódik; két, a társadalom peremén élő nőre koncentrál, akikre természetfölötti erővel rendelkező ügynökök vadásznak. Az HBO-ról lévén szó, mindebből akár valami jó is kisülhet – emlékezzünk csak a Westworldre, ami szintén egy régi klasszikus film egyedi és igényes újraértelmezése volt.

A sorozat alkotója a Fekete tükör Emmy-díjas írója, William Bridges, a rendező pedig a Lovecraft Country mögött álló Yann Demange lesz. Nem tudni, maga Cronenberg belefolyik-e a projektbe – ő a hírek szerint ismét igyekszik felmelegíteni The Shrouds című projektjét, melyről egyelőre annyit tudni, hogy rendkívül személyes számára, részben önéletrajzi ihletésű, a főszerepet pedig Vincent Cassel és Léa Seydoux játsszák majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.