Sorozat készül David Cronenberg klasszikus rémségéből

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 23.

Mikrofilm

Az Agyfürkészőkre az HBO csapott le.

Ismét beindulni látszik David Cronenberg szekere: a testhorrorok királya 2014-es bukása, a Térkép a csillagokhoz után nyolc éves szünetet tartott. Ez idő alatt például elképzelte saját halálát, az ebből készült rövidfilmet pedig árulni kezdte, majd idén tért vissza a Cannes-ban bemutatott Crimes of the Future című borzongással. A film egy olyan jövőben játszódik, ahol az emberek adaptálódtak a szintetikus környezethez, a főszereplő páros (Viggo Mortensen, Léa Seydoux) pedig egyfajta avantgard performansszal adnak elő bizarr testmódosításokat. Az alkotás megosztotta ugyan a közönséget, de ismét ráirányította a figyelmet Cronenberg egyedi művészetére. Mint a rendező elmondta, három évig kellett kalapoznia, hogy összeszedje a gyártási költségeket. Korábban úgy volt, The Shrouds címmel sorozatot készít a Netflixnek, a projekt azonban kútba esett. Most viszont az HBO nyújtott segítő kezet a kultdirektornak: itt mutatják majd be az Agyfürkészők című 1981-es filmjének sorozatváltozatát.

Az eredeti mozi egy olyan világban játszódik, ahol bizonyos emberek telepatikus képességekkel és telekinetikus erővel rendelkeznek – ők az agyfürkészők, vagyis scannerek, akik közül néhányan egy terrorista szolgálatába állnak. Célja természetesen átvenni az irányítást a világ felett. A sorozat az ígéretek szerint nem a film direkt adaptációja lesz, hanem annak világában játszódik; két, a társadalom peremén élő nőre koncentrál, akikre természetfölötti erővel rendelkező ügynökök vadásznak. Az HBO-ról lévén szó, mindebből akár valami jó is kisülhet – emlékezzünk csak a Westworldre, ami szintén egy régi klasszikus film egyedi és igényes újraértelmezése volt.

A sorozat alkotója a Fekete tükör Emmy-díjas írója, William Bridges, a rendező pedig a Lovecraft Country mögött álló Yann Demange lesz. Nem tudni, maga Cronenberg belefolyik-e a projektbe – ő a hírek szerint ismét igyekszik felmelegíteni The Shrouds című projektjét, melyről egyelőre annyit tudni, hogy rendkívül személyes számára, részben önéletrajzi ihletésű, a főszerepet pedig Vincent Cassel és Léa Seydoux játsszák majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk