Sorozat lesz a Cinema Paradisoból

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 2.

Mikrofilm

Hatrészes minisorozatként éled újjá Giuseppe Tornatore klasszikusa.

Nem kellene meglepődnünk, hiszen manapság mindenből sorozat születik, ennek ellenére mégis meglepetésként értékelhető, hogy egy több mint 30 éves, idegennyelvű klasszikus is beállt a sorba: hatrészes minisorozat készült a Cinema Paradisoból. Giuseppe Tornatore 1988-as filmje igazi klasszikusnak számít: 1990-ben elnyerte a legjobb idegennyelvű film Oscarját, és azóta is rajongás övezi. Nem csoda: a több mint két és fél órás, megható mozi igazi szerelmeslevél a mozgóképhez abban az érzelmekkel fűtött stílusban, amelyre csak az olaszok képesek.

A flm egy szicíliai kisfiúról, a később filmkészítővé váló Totóról szól. Megismerhetjük gyerekkorának ikonikus pillanatait: miként szeretett bele a filmvászonba szülőfalujának moziszékében ülve, és hogyan barátkozott össze a mozigépésszel, aki a pályaválasztása mellett a felnőtté válásában is kulcsszerepet játszott.

Tornatore a tervek szerint nézők új generációjához szeretné eljuttatni legnagyobb sikerének örökérvényű sztoriját, épp ezért egy streamingszolgáltatón mutatná be a minisorozatot 2023-ban. Azt azonban egyelőre nem osztotta meg, melyik lesz az. A sorozat mögött a Teljesen idegenek producere, Marco Belardi áll majd, aki szerint a rendező jelenleg a sztorin és a forgatókönyvön dolgozik. A producer azt is elmondta, hogy a sorozat története megegyezik majd a filmével, de kiegészül egyéb narratívákkal is. „Egy anya erőssége, egy barát szolidaritása, a szex tabuja, költözési kényszer, szökés és markáns társadalmi különbségek” – emelt ki néhány témát, amire a sorozat koncentrál majd. Emellett Belardi szeretne dokumentumfilmet is Tornatoréval az eredeti Cinema Paradiso készítéséről.

A filmet a 30. évforduló tiszteletére 2018-ban egyébként Magyarországon is újra bemutatták felújított digitális kópiáról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk