Sötétre maszkírozta statisztáját az HBO rasszizmusellenes horrorsorozata

  • narancs.hu
  • 2021. március 11.

Mikrofilm

A szereplők bőrszínének megváltoztatása aligha illik a Lovecraft Country üzenetéhez.

A cizellált részletek, ahogy egy-egy létfontosságú szervet kiharapnak a hirtelen elgyávult rasszistákból, tankönyvszerű. Az üzenet ettől még annyira nyilvánvaló, hogy csak pironkodva írhatjuk le: a rasszizmus az igazi szörnyeteg!” – írtuk a Lovecraft Countryról szóló kritikánkban. Az HBO sorozata az 50-es évek rasszista hangulatát ötvözi H. P. Lovecraft világával. A főszereplők mellett az alkotók, így az írók, a producer és a showrunner is feketék, épp ezért keltett akkor felháborodást, amikor kiderült: a hatás kedvéért az egyik statiszta bőrszínét sötétebbre maszkírozták. Minderről Keli Amirah TikTok videókban számolt be.

A statiszták egy forgatás során jellemzően más bánásmódban részesülnek, mint a főszereplők és a színészek: külön részlegük van az öltözködéshez vagy épp a sminkhez. Épp ezért volt meglepő Amirah számára, amikor a sorozat ismert sztárjaival együtt készítették el az ő sminkjét is. A szerepe szerint ő alakította volna az egyik idősebb karakter fiatalkori változatát egy esküvői fényképen. A sminkmesterek megjegyezték, hogy bár az arcvonásai alapján tökéletesen hasonlít arra a színésznőre, akit játszik – a bőrszíne viszont világosabb az övétől. Már javában dolgoztak a sminkjén, mikor Amirah észrevette, hogy egyre sötétebbre és sötétebbre maszkírozzák – de mivel ott ült az igazi színészek között és statisztához képest kiemelt bánásmódban részesült, nem szólt semmit. A videón 2:51 körül látható a végeredmény – annyival sötétebb lett a bőre, hogy szinte nem is lehet ráismerni; nem hiába vallja be, hogy ha tudta volna, nem vállalja a munkát. 4:11 körül látható az a jelenet, amely végül bekerült a sorozatba – Amirah pár másodperc erejéig, egy fekete-fehér képen tűnik fel.

Vallomása után őt magát is rengeteg kritika érte, miért hagyta hogy sötétre maszkírozzák – a kolorizmus (vagyis amikor eltérő bőrszínűre sminkelnek valamit) hosszú ideig bevett módszer volt Hollywoodban, amely csak a közelmúltban kezdte szembenézni saját, rasszista múltjával. Az HBO közleményben jelezte, hogy mindennek nem szabadott volna megtörténnie, és lépéseket tesznek, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyesmi.

Figyelmébe ajánljuk