Szakított az ikonikus komikus páros

  • Szabó Ádám
  • 2019. április 8.

Mikrofilm

Megannyi sikeres vígjáték után produkciós cégük most lehúzza a rolót.

Adam McKay pár éve úgy döntött, „A Taplógáz és a Tesó-Tusa rendezője” titulust valami sokkal komolyabbra cseréli – A nagy dobás és az Alelnök után, egy Oscarral a hóna alatt immár ő a szatirikus filmpublicisztikák királya, Amerika kritikus, ám változatlanul humoros hangja.

A rendező pálfordulása persze nem járhatott áldozok nélkül – a Deadline értesülései szerint McKay és egykori állandó színésze, Will Ferrell végleg szakítottak egymással, és a közös projektek helyett inkább saját, önálló munkáikra koncentrálnak.

24 éves barátság

A duó 1995-ben találkozott először, amikor együtt kerültek a Saturday Night Live című szkeccsműsorhoz. Ferrell a show egyik legismertebb komikusa lett, aki olyan filmekkel, mint a Mi a manó vagy a Sulihuligánok sikerrel katapultált a nagyvászonra is.

Will Ferrell

Will Ferrell

Fotó: Wikipédia

 

McKay karrierje is szépen alakult a műsornál, hat éven belül vezető íróvá vált, és Ferrell-lel számos, mára ikonikusnak számító vígjátékot készítettek együtt. 13 évvel ezelőtt Chris Henchyvel kiegészülve megalapították Gary Sanchez nevű produkciós vállalatukat – a név Ferrelltől származik, és a páros egyik vicces nyilatkozata szerint egy képzeletbeli paraguayi vállalkozót és pénzembert takar.

A Tesó tusa hírhedt jelenete:

Olyan sikerek készültek a cég neve alatt, mint a Megjött apuci! vagy Pancser police. Később megalapították a Gloria Sanchez nevű testvérvállalatot is, ami kisebb, nő-központú komédiákra specializálódott. Szintén nevükhöz fűződik a Funny or die című online videós viccoldal. A Gary Sancheznek van még pár készülőben lévő filmje – amint ezek befejeződnek, a cég lehúzza a rolót.

Útkereszteződés

Mint McKay és Ferrell elmondták, továbbra is közeli barátok maradtak, és várhatóan a jövőben is lesznek közös projektjeik, de A híres Ron Burgundy legendájához hasonló közös vígjátékot egy ideig biztosan nem készítenek együtt.

Adam McKay (balra) az Alelnök forgatásán

Adam McKay (balra) az Alelnök forgatásán

Fotó: Matt Kennedy/Annapurna Pictures

 

A rendező vélhetően megmarad a számára díjesőt hozó kritikus hangvételű, politikai üzenetekkel tűzdelt filmeknél, míg Ferrell a közepesen komoly hangvételű vígjátékok mellett továbbra is rutinszerűen hozza szokásos komédiáit: az óriásit bukó Holmes & Watson után a 2014-es svéd Lavina amerikai remake-jében vállalt főszerepet, hogy aztán ismét összeálljon Ünneprontók ünnepe rendezőjével, David Dobkinnal: az Eurovision az itthon rettenetesen komolyan vett Eurovíziós Dalfesztivál című giccsműsorból csinál majd viccet.

Neked ajánljuk