Százhúsz éve mutatták be az első magyar filmet

  • narancs.hu-MTI
  • 2021.04.30 09:20

Mikrofilm

A táncz című alkotást az Urániában vetítették. 

Ma van a magyar film napja. Idén online filmesttel, régi és új magyar filmek vetítésével, valamint online animációs minifesztivállal ünneplik a magyar film születésének 120. évfordulóját.

A filmünnepet 2018 óta tartjuk, ekkor kezdeményezték ugyanis, hogy április 30-án a magyar film napja legyen annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar filmet A táncz címmel.

Az évforduló alkalmából a ingyenes online filmestet szervez a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és az Uránia Nemzeti Filmszínház a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumával közösen. A Sára Sándor, Kósa Ferenc, Gyöngyössy Imre, Tóth János, Bicskei Zoltán és Siflis Zoltán rövidfilmjeiből összeállított válogatás az Uránia webmozijában lesz látható. 

 
A film plakátja
 

A közmédia csatornái mellett magyar filmek vevtítésével ünnepel a legtöbb nagy televíziós csatorna is. A Nemzeti Filmintézet Filmio nevű oldalán 15 felújított klasszikus lesz nézhető ingyenesen. A filmintézet új honlapján (filmarchiv.hu/hu/120) egyebek mellett 120 év / 120 kép címmel érdekességek tekinthetők meg a Filmarchívum gyűjteményéből.

 
 
A film kidolgozása közben baleset történt, a szalagok lángra lobbantak és a felvételek jó része megsemmisült. A tűzből kimentett film három darabját a Vasárnapi Ujság 1901. április 14-i számában viszont megjelentették.

Online animációs minifesztivállal ünnepel emellett a Római Magyar Akadémia. A Nemzeti Filmintézet Filmarchívumával együttműködésben létrehozott műsorban a legkiválóbb magyar rendezők alkotásaiból lesz látható válogatás az 1960-as évek elejétől a 1980-as évek végéig.

Neked ajánljuk