Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje elnyerte a a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (Fipresci) díját Cannes-ban

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 19., 17:27
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A zsűri indoklása szerint „Szilágyi Zsófia figyelemre méltóan magabiztos bemutatkozásában (...) egy teljesen hétköznapi helyzet rendkívüli feszültségét és intenzitását érzelmekkel, humorral, drámaian jeleníti meg”.

A legjobb első filmnek járó elismerést kapta Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje a cannes-i filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségétől (Fipresci).

false

A filmet a hivatalos versenyprogramon kívül, a fesztiválra akkreditált kritikusokból álló zsűri a kategóriadíjjal a párhuzamos válogatásokba meghívott legjobb első és második filmek közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül jutalmazta.

„Azóta sodródom" - Nagy sikerrel szerepelt Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje Cannes-ban

A zsűri indoklása szerint „Szilágyi Zsófia figyelemre méltóan magabiztos bemutatkozásában a pontos kamera és az erőteljes rendezés egy teljesen hétköznapi helyzet rendkívüli feszültségét és intenzitását érzelmekkel, humorral, drámaian jeleníti meg”.

„Nagyon örülök ennek a díjnak, mert a fesztiválvetítéseken azon aggódtam, hogy érthető-e ez a magyar történet a nemzetközi közönségnek. Ezek szerint érthető – mondta Szilágyi Zsófia az MTI-nek. – A kritikusok megértették a filmnek a szellemi értelemben vett tétjét, azt, hogy az Egy nap kísérlet volt arra, hogy az átlagos hétköznapi valóságot, a háromgyerekes nők valóságát meg lehet-e érdekesen mutatni. A díjnak az az üzenete, hogy igen.”

„Ez a cannes-i díj jelentős nemzetközi elismerés az Egy nap alkotóinak, és egy mérföldkő a Filmalap által életre hívott Inkubátor Program történetében is” – nyilatkozta Havas Ágnes, a Filmalap vezetője az MTI-nek.

false

Szilágyi Zsófia első mozifilmje Szamosi Zsófia főszereplésével egy háromgyerekes anya egy napját meséli el, a cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül. Az aprólékos részletekkel realista módon bemutatott mindennapi események mögött a feszültséget a nő házassági válsága és családja szétesése miatti félelme adja, amelynek megakadályozására a napi rohanásban egyszerűen nem marad lehetősége.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 19., 17:27
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. május 19., szombat 22:13
    Hoppácska!

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk