Tombolt a Hollywood Boulevard: így sikongattak a nézők Carpenter eredeti Halloweenján

  • Szabó Ádám
  • 2019. október 19.

Mikrofilm

Ma már sehol sem akad ilyen lelkes közönség.

Tavaly a közbeeső epizódokat elfelejtve végre a mozikban is folytatódott John Carpenter eredeti Halloweenja, amire még maga a rendező is elismerően bólogatott.

Hiába azonban a mester jóváhagyása, a kritikai és pénzügyi siker, az első filmet nem lehet überelni. Míg mára hozzászoktunk a néha indokolatlanul idióta, máskor pengeéles gondolkodású, elpusztíthatatlan főgonoszokhoz, a mérgezett egérként rohangáló áldozatokhoz és a nem is olyan váratlan ijesztgetésekhez, mindez a slasher műfaj alapkövének számító első Halloween idején még nem számított sablonosnak.

Ezt bizonyítja egy most talált felvétel, melyre az AVClub hívta fel a figyelmet. A YouTube-ra felkerült
videón hallható hangot Kyle J.Wood rögzítette 1979-ben a Hollywood Boulevard moziban – ma már persze mindezt nem tehetné meg, de igazából film is alig akad, amelyen a nézők valóban sikongatnak félelmükben. A felvételen ugyanis ez hallgató: a Halloween ekkor

már közel egy éve futott a moziban, a nézők mégis visítanak,

tapsolnak, kiabálnak és szurkolnak – majd amikor Michael Myerstle puffantják, örömködés és taps hallható. Egy néző ráadásul bekiált egy Nostradamushoz illő tanácsot is: „Még egyszer!” – ekkor még nem sejthette, hogy Myers valóban elpusztíthatatlan: 40 év és kilenc mozi után még minimum két Halloween várható.

Neked ajánljuk