Ma még megnézhetjük: történelmi jelentőségű spanyol film került elő a teljes ismeretlenségből
2633_top_story_lead.jpg
Részlet a Mallorca című filmből

Ma még megnézhetjük: történelmi jelentőségű spanyol film került elő a teljes ismeretlenségből

  • narancs.hu
  • 2020. május 7.

Mikrofilm

A most megtalált Mallorca lehet az ország első, nő rendezte hangosfilmje.

A spanyol nemzeti filmarchívumnak, a Filmoteca Españolának a jelek szerint volt ideje kissé szétnézni saját háza táján a karantén alatt; a Guardian ugyanis arról ír, hogy rátaláltak egy 86 éves, 8 perces dokumentumfilmre, s ez lehet az első nő rendezte spanyol hangosfilm. A Mallorca felvételeit még 1986-ban egy bútorkereskedő ajándékozta az archívumnak. Csakhogy sokáig elveszettnek hitték, mert félrekatalogizálták, egy 1926-os némafilmként szerepelt az intézmény dokumentációjában. Most azonban volt alkalmuk újra megvizsgálni a szalagot...

A fekete-fehér dokut egy spanyol zeneszerző, Isaac Albeñiz művei ihlették, és betekintést nyújt a Baleári szigetek világába. A rendező, María Forteza nevén akadt meg az archívum munkatársainak szeme is, amikor újra átpörgették a felvételt. Róla ugyanis még nem hallott senki, egyedül az operatőr, Ramón Úbeda volt jegyzett filmes. A szakemberek tisztában voltak vele, hogy Úbeda egy speciális hangrendszert szabadalmaztatott 1935-ben. Ez, valamint a film elején feltűnő taxi segített a doku korának beazonosításában. Így a Mallorca születését 1932-34 közé teszik a filmtörténészek.

Ha sejtésük helyes, ez lehet az első, nő rendezte spanyol hangosfilm, mely titulust eddig Rosario Pi 1935-ös El gato montés (A hegyi macska) című műve birtokolta. A rendezőnő személye utáni nyomozásba beszállt Laura Jurado, az Industrias del Cine nevű filmes oldal újságírója is. Neki sikerült kiderítenie, hogy Maria Forteza énekesnő és varieté művész volt és az operatőr, Ramó Úbeda felesége.

A Mallorca azonban nemcsak az alkotó személye miatt számít történelmi jelentőségűnek: a kor többi dokumentumfilmjével ellentétben nem statikus, hanem kifejezetten lírai hangvételű képsorokat tartalmaz, melyeknek az a célja, hogy bemutassák a sziget szépségét.

A film a spanyol filmarchívum jóvoltából most május 8-ig ingyen megtekinthető.

MALLORCA (María Forteza, c. 1933-34) from Filmoteca Española on Vimeo.

Figyelmébe ajánljuk