Öröm az ürömben: most ingyen nézhet filmeket

  • narancs.hu
  • 2020. május 7.

Mikrofilm

Bár hazánkban még nem elérhető az új szolgáltató, de most lett megoldás arra, hogy megnézhessük az ingyenes tartalmait.

Még tavaly nyáron adtunk hírt a legújabb, forradalminak beharangozott (van olyat újdonság, amit nem így hirdetnek?) streamingplatformról.

A Quibi a Netflix és a Youtube sajátos keveréke: a tévében látható legnépszerűbb műsorok látvány-, és sztárvilágát hozza a havidíjas előfizetők számára, azonban az egyes epizódok, vagy a filmek szegmensei nem hosszabbak, mint egy youtube-videó. A szolgáltatás egyéb, telefonra optimalizált finomságok színezik: horrort például csak akkor lehet nézni rajta, ha azon a helyen, ahol a felhasználó tartózkodik, már lement a nap.

Spielberg újabb nagy ötlete: horror, ami csak este nézhető

Mintha bárki nézne horrort fényes nappal. Steven Spielberg és filmjei nem szorulnak bemutatatásra, ahogy azt sem kell ecsetelni, mi mindent köszönhet neki Hollywood, a filmipar,és nem utolsósorban a nézők.

A szolgáltatás időközben már el is indult, mára pedig több tucat tartalom érhető el rajta. Csak néhány érdekesebb műsor:

  • A Most Dangerous Game című macska-egér játékos akcióban Liam Hemsworth és Chritopher Waltz üldözik egymást
  • A Survive-ban a Trónok harca Samsája, Sophie Turner igyekszik társával életben maradni a vadonban, miután repülőjük lezuhant
  • Az I Promise című dokuban megismerhetjük Lebron James ohiói alapítványi iskoláját
  • A Punk'd-ban Chance the Raper veri át a gyanútlan hírességeket

Az áprilisban startoló Quibi nem is indult rossz számokkal, az első héten 1,7 millióan töltötték le az appot. A világot letaroló koronavírus-járvány azonban

a cég számításainak is keresztbe tett:

a Quibit úgy pozícionálták, mint az a streamingszolgáltató, amit iskolába, munkába menet, vagy épp ebédszünetekben érdemes használni - a rövid epizódok ugyanis főleg az ilyen jellegű fogyasztást támogatják. A járvány miatt azonban az emberek többsége - nagyon helyesen - otthon maradt, a mobilja helyett pedig tévéjén nézi a Netflixet és társait. A Quibi azonban kizárólag Androidos és iPhone készülékeken elérhető, okostévén és laptopon nem.

Jelenet a Survive-ból

Jelenet a Survive-ból

 

Épp ezért a cég úgy döntött, több sorozatának első epizódját ingyenesen elérhetővé teszi Youtube-onn. Felkerült a fentebb említett Most Dangerous Game mellett a The Stranger című thriller pilotja is, ebben egy Los Angeles-i sofőrt hoz össze a sors egy rejtélyes gyilkossal. A Dummy című sorozat bevezető epizódja szintén ingyen nézhető; az Anne Kendrick főszereplésével készült vígjátékban a főhősnő olyannyira összemelegedik barátja szexbabájával, hogy úgy dönt, nyakába veszi a világot vele.

A járvány miatt számtalan szolgáltató döntött úgy, hogy néhány tartalmát igyenesen elérhetővé teszi: a Netflix oktató jellegű dokumentumfilmjeit dobta fel a netre, a Nemzeti Filmintézet pedig egy rakás irodalmi adaptációt, történelmi filmet, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett mindenki számára elérhetővé. A Quibi esetében mégis furcsa, hogy pont a Youtube-ra töltötték fel az ízelítőnek szánt epizódokat, hiszen épp ez a videómegosztó oldal a platform legnagyobb riválisa.

A Quibi ingyenesen elérhető tartalmai itt találhatóak. A szolgáltató Magyarországon hivatalosan egyelőre még nem elérhető.

Itt a friss Narancs!

Nyissa ki bátran! Próba, szerencse: Mire számíthatunk a járványügyi lazítások után? Matematikus, fizikus, hálózatkutató szakértők segítenek megérteni a várható kimeneteleket. Jótékonykodás vagy biznisz? Kína is csak egy kis szeretetre vágyik! A maszkdiplomáciáról és a propagandáról Luke Patey first class külpolitikai elemzőt B. Simon Krisztián kérdezte. (Spoiler: hiába.)

Figyelmébe ajánljuk