A koronavírus az Oscar szabályait is átírja

  • Szabó Ádám
  • 2020. május 6.

Mikrofilm

A vírus lecsengésével azonban igyekeznek visszatérni a régi hagyományokhoz.

A pandémia miatt a mozik a világ jelentős részében hetek óta zárva tartanak - néhány helyen épp a következő napokban-hetekben próbálkoznak óvatosan a nyitással. A kényszerű pihenő azonban az egész idei filmnaptárat átrajzolta, számtalan film bemutatóját csúsztatták; egy animáció a mozikat kihagyva egyenesen a netre költözött, amire persze a hagyományas filmszínházak alaposan berágtak.

Az Oscart odaítélő Akadémia is kénytelen volt reagálni a rendhagyó helyzetre, ezért bevezettek néhány szabálymódosítást. A legfontosabb ezek közül, hogy idén először a filmeknek nem kötelező moziban futniuk ahhoz, hogy jelölhetőek legyenek. A különböző streamingplatformok filmjei számtalan Oscart nyertek már (igaz, a Legjobb film díját még nem, pedig a Roma közel állt hozzá) - de csak azért, mert az Amazon vagy a Netflix a díjesélyes alkotásokkal kivételt tett, és még a netes debüt előtt moziba küldte őket. A Netflix erre a célra egyenesen megvette New York egyik legendás filmszínházát, a Paris Theater-t.

Kivételes engedmény

"Az Akadémia továbbra is hisz abban, hogy nincs jobb módja a film csodáinak megtapasztalására, mint moziban látni azokat" - nyilatkozta az Akadémia elnöke, aki elmondta: kénytelenek a koronavírus miatt lazítani szabályaikon. Ez azt is jelenti, hogy a módosítás minden bizonnyal csak a következő, 2021. február 28-ra tervezett 93. Oscar díjkiosztót érinti, utána minden visszatér a régi kerékvágásba.

A legjobb film díját elnyerő Élősködők című dél-koreai alkotás rendezője, Bong Dzsun Ho Kang Ho Szong színésszel

A legjobb film díját idén elnyerő Élősködők című dél-koreai alkotás rendezője, Bong Dzsun Ho Kang Ho Szong színésszel

Fotó: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

 

Sőt: már most is csak azokra a filmekre érvényes a változtatás, amelyeket egyébként is moziban mutattak volna be, tehát kitűzött premierdátummal rendelkeztek. Ez egyrészt biztosítja, hogy tévéfilmek ne indulhassanak az Oscarért, másrészt viszont nehéz helyzetbe hozza azokat a függetlenfilmeseket, akik a fesztiválokon terveztek nevet és forgalmazót szerezni maguknak  - számos filmes seregszemlét töröltek vagy csúsztattak, a Cannes-i Filmfesztivál például biztosan nem kezdődik el május 12-én.

Díjösszeolvadás

Szintén határozat született arról, hogy a Legjobb hangkeverés és a Legjobb hangvágás kategóriák egybeolvadnak, innentől egyetlen, Legjobb hang-díjat adnak majd át. Ennek a filmes szakemberek és a stúdiók nem feltétlen örülnek - a két díjat legtöbbször ugyanaz a film kapta, a plakátokon két Oscar pedig mindig jobban mutat, mint egy. Legtöbb esetben azonban maguk a szavazók sem tudták eldönteni, mi a különbség a két díj között. Ráadásul örülhet a gálát közvetítő csatorna is (jövőre ez az ABC lesz), mert ha csak pár perccel is, de rövidebb lesz a még mindig túl hosszúnak tartott műsor.

További változás, hogy a Legjobb filmzene kategória jelöltjei számára előírás, hogy a teljes filmzene minimum 60%-ban eredeti muzsika kell legyen - folytatások és franchise-ok számára ez a szám 80%-ra emelkedett. A Legjobb nemzetközi film nevű kategória nevezési procedúrája is megújul: eddig első körben speciális bizottság válogatott a 100 körüli beérkezett nevezésből. Mostantól a rövidlista úgy alakul ki, hogy minden akadémiai tag már első körben szavaz.

Végül pedig az Oscar is úgy döntött, hogy belép velünk az új évszázadba: az idei lesz az utolsó, amikor CD-k és DVD-k formájában postázzák a jelöl alkotásokat, ezután áttérnek a digitális felületre.

Figyelmébe ajánljuk