Trump az Igazságügyi Minisztériummal akarta betiltatni a róla szóló paródiát

  • narancs.hu
  • 2021. június 24.

Mikrofilm

Alec Baldwin Trumpról szóló karikatúrája olyan jól sikerült, hogy az elnök a hatalmát felhasználva igyekezett leállítani a Saturday Night Live című tévéműsort.

A Saturday Night Live (SNL) az egyik legrégebb óta futó, ikonikus tévéműsor Amerikában: a szkeccs-show 1975-ben indult, és olyan komikusokat ismertetett meg a világgal, mint Eddie Murphy, Adam Sandler, Will Ferrell vagy épp Tina Fey. Az elmúlt évtizedekben voltak erősebb és gyengébb évadai is, a 2010-es évek elején azonban épp mélyponton volt a műsor: sem a viccek, sem a komikusok nem ütötték meg a nagy elődök színvonalát, így évekig csak szenvedett a show.

Aztán 2016-ban Donald Trump lett az Egyesült Államok elnöke, az SNL pedig hirtelen szintet lépett: elkezdték az elnököt és az őt övező politikai-társadalmi ámokfutást górcső alá venni, ami egy rakás emlékezetes szkeccset eredményezett.

Ott van például a választás napját megörökítő jelenet, amely tökéletesen mutatja be, hogy a nagyvárosi, elkényelmesedett értelmiség hogyan szembesült azzal, hogy egy valóságshow-hőst választottak a szabad világ vezetőjévé.

Trump kifigurázására már korábban is volt példa a műsorban, hosszabb-rövidebb ideig Phil Harman, Darrel Hammond, Jason Sudeikis és Taran Killam is megszemélyesítette, a valódi áttörést azonban Alec Baldwin Trump-paródiája hozta meg.

Baldwin 2016 októberében bújt először az elnök bőrébe, a szerep pedig azóta gyakorlatilag ráégett:

tökéletesen hozza Trump kicsinyességét és nagyképűségét, aki a karikatúrában egyszerre felfújt hólyag és nárcisztikus primadonna.

Baldwin ugyan soha nem volt az SNL stábjának tagja, ennek ellenére olyan nagy sikert aratott Trumpként, hogy négy év alatt több mint egy tucatszor tért vissza a műsorba eljátszani a szerepet – alakításáért többek között a Critics’ Choice Awardot és az Emmyt is elnyerte.

Ennél is nagyobb sikerként élhette azonban meg, hogy ahányszor csak feltűnt idétlen parókájában, sikerült felhúznia az elnököt: Trump rendszerint végigtweetelte az SNL-t, szidva a csatornát, a műsort, és elsősorban Baldwint. A most kiszivárgott hírek szerint azonban nem csak Twitteren dühöngött, hanem komolyan fontolgatta, hogy hatalmát felhasználva elkaszálja a paródiát: a Daily Beast írta meg, hogy

tanácsadóival és ügyvédjeivel arról egyeztetett, miként akadályozhatná meg, hogy ország-világ előtt hülyét csináljanak belőle a tévében.

Az volt az elképzelése, hogy elnökként utasíthatná a Szövetségi Kommunikációs Bizottságot (Federal Communications Commission), a bíróságokat, esetleg az Igazságügyi Minisztériumot (Department of Justice) hogy járjanak el az ügyben.

Ráadásul nemcsak az SNL nem tetszett neki: az egyik legnépszerűbb esti talkshow, Jimmy Kimmel műsora ellen is bevetette volna a hatalmát, ott ugyanis szintén gyakran viccelődött rajta a műsorvezető.

Természetesen végül nem sikerült elérnie, hogy leállítsa a paródiát, de sokat elárul a történet Trumpról, na meg arról, hogyan igyekezett felhasználni a hatalmát. Az SNL elleni hadjárata különösen azért ironikus, mert korábban semmi problémája nem volt a műsorral: 2015 novemberében, az elnöki kampánya részeként ő volt az egyik adás díszvendége – a showt a mai napig sokan kritizálják, amiért annak idején meghívták Trumpot.

Az egykori elnök a Daily Beast hírére reagálva egy bizarr nyilatkozatot tett közzé, amelyben tagadta, hogy az Igazságügyi Minisztériummal igyekezett elkaszáltatni a műsort.

„Azt azonban mondtam, hogy Alec Baldwin tehetségtelen, főleg amikor engem utánoz”

– írta Trump, hozzátéve: Darrel Hammond paródiájával azonban annak idején elégedett volt. „Hiszek abban, hogy az ilyen 100 százalékosan egyoldalú műsoroknak a Demokrata Párt illegális kampányhozzájárulásainak kellene számítaniuk” – folytatta, majd szokás szerint azon lamentált, hogy valójában nem vesztette el a 2020-as választásokat Joe Bidennel szemben.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.