Utálják egymást az egykori Monty Python-tagok

Mikrofilm

Eric Idle elkeseredett és le van égve, az X-en ment neki egykori komikustársainak.

55 éve, 1969-ben alakult minden idők egyik legnépszerűbb, legnagyobb hatású – és persze legviccesebb – komikus csapata, a Monty Python. Klipjeik és vicceik a mai napig hasítanak a neten és valószínűleg sokan vannak, akik kívülről fújják legnépszerűbb szövegeiket, idézeteiket. Legsikeresebb sorozatuk (Monty Python Repülő Cirkusza) óta öt évtized, az utolsó Python-film (Az élet értelme) óta pedig 41 év telt már el. A csoport utoljára 2014-ben, tehát tíz éve állt össze; a Royal Albert Hallban rendezett egyszeri eseményből az elképesztő siker hatására tízalkalmas sorozat lett. Ám nagyon úgy tűnik, hogy újabb összejövetelre valóban nem számíthatunk, és nem csak azért, mert az alapító tagok közül Graham Chapman 1985-ben, Terry Jones pedig 2020-ban elhunyt.

A ’14-es estet rendező Eric Idle ugyanis a jelek szerint nem őriz túl kellemes emlékeket egykori pythonos társairól. A 80 éves komikus az elmúlt napokban több indulatos tweetben adott hírt felháborodásáról, vagy épp elkeseredéséről. „A mi birtokunkban van minden, amit valaha a Pythonnal csináltuk, én pedig soha nem álmodtam volna arról, hogy bevételeim ebben a korban ilyen katasztrofálisak lesznek. De úgy látszik, ha egy Gilliam gyerek a menedzsered, nem kell meglepődnöd. Egy Gilliam is elég rossz. Kettő viszont bármilyen céget csődbe vinne” – írta az X-en (korábbi nevén: Twitter) február 10-én. Az a bizonyos Gilliam gyerek nem más, mint Holly Gilliam, a Python-tagnak (és a Brazil, vagy épp a 12 majom és a Félelem és reszketés Las Vegasban rendezőjének), Terry Gilliamnek a lánya, aki közel egy évtizede menedzseli a csoport pénzügyeit. Idle nemrég kezdte árulni 6,5 millió dolláros (2,3 milliárd forint) házát, amely az ikonikus Hollywood Hillsben található Los Angelesben, voltak tehát jelei, hogy anyagilag gondban lehet. A többi Python-tag azonban John Cleese vezetésével védelmébe vette menedzserét: „Az elmúlt 10 évben Hollyval dolgoztam és nagyon hatékonynak, tiszta elméjűnek és szorgalmasnak találom őt, olyan embernek, akivel könnyű elboldogulni” -  fogalmazott Cleese (maga is a Python egyik alapító tagja), hozzátéve, hogy társai, Michael Palin és Terry Gilliam is egyetértenek vele ebben.

 
Eric Idle és felesége, Tania Kosevich. A fotó még 2018-ban készült Los Angelesben
Fotó: MTI/EPA/Nina Prommer

Idle egy későbbi kiírásában tovább magyarázta pénzügyi helyzetét. „Szóval a vicc, miszerint a 2014-es élő show azért volt, hogy Jones tudja fizetni a jelzáloghitelét, Cleese pedig a válását, nem is vicc volt…” – jegyezte meg egy tweet, mire Idle ezt válaszolta: „Pontosabban azért, hogy kifizessük az ügyvédeket és azt a hét évet, amit az a bunkó azzal töltött, hogy minket üldözött. Címzetes gazember!” Utóbbira azt a szlenget használta (git), amelyre annak idején egy szkeccset is építettek. Ez a gazember pedig Mark Forstater, a Gyalog Galopp producere, aki magára sokszor csak „a 7. Pythonként” utal, és aki beperelte Idle-t a Spamalot című Broadway-musicalből származó profit miatt. Az ugyanis a Gyalog Galopp alapján született – igaz, a darabot és annak zenéjét maga Idle írta. 2013-ban azonban bírósági döntés értelmében 1 millió dollárt kellett fizetnie Forstaternek.

Két nappal később Idle egy kérdésre válaszolva tweetben határolódott el egykori barátjától. „Hét éve nem láttam Cleese-t” – posztolta. Mint a The Hollywood Reporter megjegyzi, Cleese-nek magának is megvan a saját pénzügyi gondja (erre utalt a fentebbi célzás is): 2010-ben például azért volt kénytelen karrierje során először turnéra indulni az Egyesült Királyságban, hogy fizetni tudja válása költségeit. Persze ő ebből is viccet csinált és az egészet elnevezte Feleségtartási díj-turnénak. Cleese most ugyancsak X-en kommentálta Idle kiírását: „Mindig is utáltuk és megvetettük egymást, csak mostanában kezdett kiderülni az igazság.”

Ha mindez nem lenne elég bizonyíték arra, hogy a csoport tagjai rossz emléket hagyva váltak el egymástól, Idle még egy tweettel ráerősített. Egy rajongó az iránt érdeklődött, hogy az ABBA-hoz hassonlóan nem terveznek-e egy hologram-műsort, mire így válaszolt: „Soha többet nem csinálok Pythont. Feladtam. Hálátlan gazemberek.” Ennek ellenére a múltra jó szívvel tekint – legalábbis egy másik kiírása szerint: „Attól még szeretem és büszke vagyok arra, amit Pythonként csináltunk. Egy nagyon egyedi csoport volt. Úgy gondolok magunkra, mint egy egykori Liverpool-csapatra. Jól játszottunk együtt. Még annak idején a múltban.

De soha nem voltunk túl támogatóak egymás érzései és érzelmei iránt. Nem testvérek voltunk. Kollégák.”

Volt, aki azért még bízott egy, a csapatot bemutató netflixes dokumentumfilmben vagy -sorozatban. „Bassza meg a Netflix és basszák meg a dokumentumfilmek” – válaszolta a felvetésre a komikus. 2018 óta Pythonék több filmje és műsora is elérhető a Netflixen a tengerentúlon (Magyarországon sajnos nem), a mindezekért járó bevételt azonban Idle kevesli. De azt azért igyekezett tisztázni, hogy nem egyedül ez bosszantja: „Nem bánom, hogy nem vagyok gazdag. Inkább vicces vagyok. Nem szeretem, ha azt feltételezik rólam, hogy gazdag vagyok. Az más” – fogalmazott. Leginkább az bántja, hogy immár a nyolcadik x-et betöltve is dolgoznia kell. „Nem tudom, honnan veszik az emberek hogy ki vagyunk tömve. A Python egy katasztrófa. A Spamalot húsz évvel ezelőtt hozott pénzt. Dolgoznom kell a megélhetésért. Nem egyszerű dolog az ebben a korban” – jegyezte meg. Mint írta, jelenleg is új műsoron dolgozik. Korábban volt rá példa, hogy szinkronszerepeket vállalt (A Simpson család, Harmadik Shrek), illetve feltűnt az Álarcos énekes amerikai változatában azután, hogy 2022 szeptemberében kiderült, hasnyálmirigyrákja van, amiből a korai diagnózisnak köszönhetően gyógyult fel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk