„Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább"

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 4.

Nagytotál

Az oktatás és a kultúra szabadságáért tüntettek az SZFE melletti kiállásként.

A kormány az iskolakezdés előtt több hátrányos helyzetű, rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését a felére csökkentette. Mint ismert, a MET iskolái, az Igazgyöngy tanodái és az Ámbedkár Iskola fennmaradása is kérdésessé vált a döntés után. Civilek adományokkal segítik a további működésüket.

Ezen oktatási szervezetek vezetői úgy gondolták, ez az a pillanat, amikor nem hallgathatnak tovább, az utcán kell megmutatniuk, hogy hisznek a szabad oktatásban és a szabad kultúrában. És mivel az SzFE tüntető diákjai szolidaritásukról biztosították őket, ezen szervezetek tüntetés formájában kiállást szerveztek a Vas utcába pénteken.

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Németh Dániel

A demonstrációt 18 órától tartották, a Vas utcát lezárták, tudósítónk jelentése szerint az egyetem előtti rész meg is telt.

Nyitányként Bródy János zenélt.

Pár transzparens és egy-egy magyar zászló volt a tömegben. Az egyiken például Mácsai Pált idézték, miszerint "Nem lehet ilyen alacsonyról ilyen magasra felköpni".

false

 

Fotó: Németh Dániel

Az SZFE diákjai az esemény során ismét szolidaritásukról biztosították az Oltalom Egyesületet, L. Ritók Nóra alapítványát és az Ámbedkár Iskolát.

false

Az eseményen Csernai Mihály az SZFE HÖK elnöke bejelentette, hogy bár az MTI hírben az szerepelt, hogy a diákok elfogadták a Rektori Konferencia meghívását, és elmennek az egyeztetésre, ez azonban egyelőre nem eldöntött tény, a ma esti hallgatói fórumon fogják közösen eldönteni.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Iványi Gábor felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a diákok valódi kockázatot vállaltak, mert "aki megszólal a szabadság érdekében, az számíthat a hatalom haragjára". De szerinte ez nem akadályozhat meg a szólásban, a cselekvésben. Iványi kiemelte, hallgatnak az akadémikusok, hallgatnak a rektorok, "hallgat az ország, bűnös a csend". "Ezt kellett megtörni, legyetek a mi hangunk."

false

 

Fotó: Németh Dániel

L. Ritók Nóra egyebek mellett azt emelte ki, hogy nehezebb a gyermekszegénység ügyét képviselni, mint terepen dolgozni. Ez talán mindent elmond a jelen helyzetről...

false

 

Fotó: Németh Dániel

A tüntetésen többek mellett felszólalt Fullajtár Andrea, aki Bibót idézett, A szabadságszerető ember politikai tízparancsolatát olvasta fel, de szólt Szirtes Ági, Galkó Balázs, noÁr vagy például a Pa-dö-dő is.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

false

 

Fotó: Németh Dániel

Figyelmébe ajánljuk