A közerkölcs íratlan szabályai – A Fidesz fenyeget

  • narancsblog
  • 2013. december 17.

Narancsblog

A Kúria a devizahitel-szerződések érvényességéről, Rogán csalódott, a Fidesz-civilek közleményt írtak. Lép-e a parlamenti kétharmad?

Csalódottak vagyunk, mert a legfőbb bírói testület is a bankok oldalára állt a mai döntésével – jelentette ki tegnap Rogán Antal azt követően, hogy a Kúria kimondta: „nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés, az ilyen szerződésekben az adós viseli az árfolyamváltozás kockázatát.”

Mondhatnánk erre, hogy az ő dolguk, hogy kiben meg miben csalódnak, csakhogy az efféle kinyilatkoztatás soha nem a játékszabályok szerint eljáró vesztes belátása, sokkal inkább fenyegetés. Ebben a „csalódottak vagyunk”-ban nem arról van szó, hogy mi ugyan másképp gondoltuk, de hát a törvény az törvény, a Kúria pedig ennek a törvénynek a független őre, úgyhogy kénytelenek vagyunk fejet hajtani.

false

 

Fotó: MTI

Rogán kijelentése inkább a keresztapára emlékeztet, aki többször is elmondta, hogy mi lenne a megfelelő ügymenet, ám az ügyintéző mégsem ekképpen járt el. „Csalódtunk benned, barátocskám. Lepaktálsz az ellenséggel? Milyen dolog ez már?” Ismerős?

Mint ahogy az is, hogy egy ilyen eljárást követően minimum 24 órán belül megjelenjenek az olyan kevésbé kifinomult alkalmazottak, akik a maguk egyszerű eszközeivel fejtik ki, miért is csalódottak. Persze mi nem vagyunk banánköztársaság vagy valamilyen szovjet utódállam, ahol az ún. egyszerű nép egy ilyen fentről érkező csalódottságot mondjuk a bíróság épületének felgyújtásával nyomatékosít. Nálunk nincs erőszak, csak békemenet, ezért a Fidesz ájtatos rohamosztaga, a Civil Összefogás Fóruma lépett fel. Közleményükben ezt írják: „A független igazságszolgáltatás képviseletében a Kúria olyan jogegységi határozatokat hozott, amelyek figyelmen kívül hagyják a közerkölcs íratlan szabályait, valamint az eladósodott polgárok jogos S. O. S. jelzéseit.”

Várjuk a folytatást, mond-e erre valamit Rogán, vagy mindjárt Orbán Viktor? Lesznek-e kétharmaddal elintézendő következményei a csalódottságnak? Leginkább mégis azt jegyezzük meg, hogy amikor egy hatalom az írott törvények helyett a közerkölcs íratlan szabályaira hivatkozik, ott előbb-utóbb – de minden esetben – elszabadul a pokol.

Figyelmébe ajánljuk