A megvalósult Orbánia: stadiont formázó vetítőhely épült az Eb-re Csepelen

  • narancs hu
  • 2016. június 12.

Narancsblog

Makovecz Imre és Lenin szelleme a gyárkapuban találkozik Orbán Viktorral.

A Magyarországon – közismert okokból – tomboló stadionépítési téboly újabb tragikomikus állomásához érkezett. Immár tényleg kozmikus méreteket ölt a hülyeség. Budapest XXI. kerületében, Csepelen, az egykori Csepel Vas- és Fémművek valamikori 1-es kapuja és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola közötti üres telkeken, ha úgy tetszik téren, hatalmas, stadiont formázó vetítőhely épült a labdarúgó-Európa-bajnokságra – természetesen közpénzből. A vonatkozó beszámolók szerint az önkormányzat roppant büszke is a láthatóan méregdrága műalkotásra, amelyben az M4 nevű állami sporttévé közvetítéseit nézheti majd, némi élő szakértéssel és tánccal fűszerezve Csepel nagyérdemű lakossága, ingyen és bérmentve. Mert itt gondoskodva van ám a dolgozók jó közérzetéről.
Magunk is jártunk a helyszínen, s elszörnyedtünk az aránytévesztés e gátlástalan diadala láttán (aránytévesztés: egyebek mellett a nyalásban, ezt ugye nem kell magyarázni). A stadionnak látszó valamiről a kocsmablog nevű portál közöl bő képanyaggal színesített beszámolót, tényleg érdemes megnézni, bár bizonyosan élőben és üzem közben az igazi. A mi csapatunk Izland elleni meccsét például a szovjet ellen 44 éve épp az Eb-elődöntőben 11-est vétő Zámbó Sanyi bácsi fogja értelmezni. És így tovább…
Az idézett portál azért feltesz két kérdést: mi lesz a nyilvánvalóan aranyáron felhúzott épület sorsa a meccsek után, s vajh megtudjuk-e valaha, hogy mennyibe is fájt ez a cirkusz a csepeli köznek. Addig viszont örüljünk, hogy e stadionkában a legendás Csíki sört csapolják, mert székely–magyar az egytestvér itt. S bánkódjunk, hogy szegény Makovecz Imre és az alkotmány helyével szemben régebben szoborként strázsáló Lenin elvtárs ezt már nem érhették meg. Most mind a ketten gratulálnának, no, nem a művet létrehozó Borbély Lénárd fideszes polgármesternek, hanem a nagy mű szellemi atyjának, Orbán Viktornak.

UPDATE!!!

A polgármester a csepeli önkormányzati portállal ismertette, hogy mi lesz az építmény sorsa az Eb után: „Bolondok lennénk lebontani, hiszen a foci-Eb után jön az olimpia, jövőre az úszó-világbajnokság, két év múlva pedig foci-vb. Egy olyan új rendezvényteret hoztunk létre, amely nemcsak sportesemények alkalmával hozza össze a csepelieket, hanem koncertek, családi rendezvények megtartására is kiválóan alkalmas” – mondta Borbély Lénárd.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.